Indian Dancer in juli (links) en december (rechts)
Indian Dancer in juli (links) en december (rechts)

Blog Martine du Floo (2) | Verschillende manieren om homeopathie in te zetten

Welzijn Column

Klassieke homeopathie werkt op het zelf-herstellend vermogen van het lichaam. Een wondje groeit ‘vanzelf’ weer dicht, maar ook onzichtbaar is het zelf-herstellend vermogen actief bijvoorbeeld om bacteriën en virussen in ons lichaam te bestrijden. Wanneer het zelf-herstellend vermogen van een paard uit balans is, kan homeopathie helpen dit weer in balans te brengen. Zo’n disbalans vindt zijn oorsprong op mentaal gebied of op fysiek gebied. Homeopathie ziet een wezen als een uniek individu dat beschikt over een uniek zelf-herstellend vermogen. Met eigen uitingen van disbalans.

Homeopathie kan ingezet worden in acute situaties of bij chronische problemen. In dit laatste geval kijk je naar mogelijke mentale en/of fysieke oorzaken die tot deze situatie hebben geleid. Is er al een regulier traject ingezet is het van belang in overleg met de behandelend dierenarts complementair advies te geven.

Verwarring

Veel mensen verwarren homeopathie regelmatig met andere holistische therapieën. Ook heerst het idee dat homeopathische middelen alleen gemaakt worden van planten en kruiden, terwijl zowel planten, dieren als mineralen worden ingezet bij het maken van homeopathische middelen. 

Drie soorten homeopathie

Homeopathie kun je onderverdelen in klassieke homeopathie, klinische homeopathie en complexhomeopathie. Bij klinische homeopathie wordt gewerkt met een homeopathisch middel, uitsluitend geadviseerd bij een fysieke klacht. Vergelijk het met het nemen van een pijnstiller. De symptomen worden onderdrukt, maar de werkelijke oorzaak blijft. Mocht een probleem vaker optreden, dan moet verder gezocht worden naar een dieper liggende oorzaak.

Het gebruik van complexhomeopathie lijkt op klinische homeopathie. Hier worden meerdere homeopathische middelen samengevoegd. Deze middelen werken allen op eenzelfde klacht, en hebben bijvoorbeeld allen een vorm van spierpijnklachten in hun geneesmiddelenbeeld.

Hierbij wordt gewerkt met lage potenties van middelen, die allemaal op dezelfde klacht zouden kunnen werken. Er wordt niet gekeken naar het type dier, de achtergrond en waarom een probleem kan zijn ontstaan. 

Wat klassieke homeopathie onderscheidt van de klinische en complexhomeopathie is dat niet alleen naar de hoofdklacht gekeken wordt, maar naar de totaliteit van het dier, de mogelijke oorzaken van het probleem, het beeld van de ziekte en de mentale reactie van het dier als reactie op de ziekte. Is het dier bang, agressief of maakt het een uitgeputte indruk? 

Positieve rol

Klachten en ziekten waarbij klassieke homeopathie een positieve rol kan spelen zijn bijvoorbeeld: allergieën, eczeem, luchtwegaandoeningen, littekenweefsel, gedragsproblemen en angsten, denk aan vuurwerk- of wedstrijdstress. Ook bij acute situaties en eerste hulp kun je een homeopathisch traject inzetten als zelfhulpmiddel. Denk hierbij aan kneuzingen, blauwe plekken, verrekkingen, verstuikingen, verwondingen en insectenbeten. 

Een voorbeeld

Indy, een KWPN’er was in een vuile haak terechtgekomen. De huid, broekspier en onderliggend weefsels waren ernstig beschadigd. De dierenarts heeft de wond gehecht en diende antibiotica toe. De behandelend arts vreesde dat de wond waarschijnlijk niet mooi zou genezen. In overleg werd gekozen voor enkele aanvullende homeopathische middelen. Ondanks dat de hechtingen het niet hielden en de wond weer open ging, is hij uiteindelijk erg mooi genezen. 

Op de foto bovenaan deze blog zie je links de wond van Indian Dancer in juli en rechts het resultaat na behandeling in december.

Volgende keer eerste consult, vervolg en het advies.

Wie is Martine du Floo?

Martine du Floo is bewegingsspecialist en homeopaat voor mens en dier, masseur voor mens en paard en craniosacraal therapeut voor paarden. Voor Bit & Cap verzorgt ze een aantal blogs over haar expertise. Martine is holistisch, verbindend en zet haar kennis in om zowel mens als dier in een goede balans te krijgen. www.martinedufloo.nl