Foto: Michel Sijmons
Foto: Michel Sijmons Foto: Michel Sijmons

Blog Martine du Floo (1)| homeopathie, gericht op zelfherstellend vermogen

Welzijn Column

Homeopathie kun je bij paarden toepassen bij verschillende klachten en ziekten, variërend van acute tot chronische klachten. 

Het advies van de klassiek homeopaat is gericht op het stimuleren van het zelf-herstellend vermogen van het paard en daarmee niet vergelijkbaar met een behandeling zoals deze wordt uitgevoerd door een dierenarts. 

Het is raadzaam bij een reeds ingezette reguliere behandeling in overleg met de behandelend dierenarts een complementair advies in te zetten.

Homeopathische middelen worden onder andere gemaakt van planten, dieren en mineralen.

De homeopaat

Een goed opgeleide homeopaat heeft een gedegen achtergrond en kennis van homeopathische middelen. Klassiek homeopaten hebben een erkende medische basisopleiding gevolgd, waardoor de ernst van situatie goed kan worden ingeschat. Bij de opleiding voor dieren wordt ook aandacht besteed aan het gedrag van dieren en de bijzonderheden van verschillende diersoorten en rassen. Met deze achtergrondkennis bepaalt de homeopaat of een probleem homeopathisch kan helpen de balans te hervinden of dat de homeopathie naast een reguliere behandeling kan worden ingezet. Ook adviseert een homeopaat op het gebied van gedrag en omstandigheden, waarin je paard gehouden wordt. Geen enkele therapie werkt volledig als de omstandigheden niet optimaal zijn om het herstel te bereiken. Een vakvereniging, waar de homeopaat bij aangesloten is, bewaakt de kwaliteit van de praktijk van de homeopaat en stelt nascholingen verplicht.

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek van celbiologen dr. Roel van Wijk en dr. Fred Wiegant laat zien hoe het zelfherstel op celniveau functioneert. Het bewijst het bestaansrecht van het similia principe (gelijksoortigheid) in de homeopathie. 

Gelijksoortigheid houdt in dat het homeopathische middel in pure vorm dezelfde symptomen laat zien al het probleem waarvoor het wordt ingezet. De middelen zijn echter door een homeopathische apotheek dusdanig verdund, dat deze het zelf-herstellend vermogen van het lichaam aanzetten tot herstel en geen schade veroorzaken. Door middel van de kwantumfysica wordt er meer onderzoek gedaan naar de werking van de homeopathie.

Samenwerking

Gedurende mijn opleiding mocht ik een voorbeeld van samenwerking tussen een reguliere paardenarts en een homeopaat meemaken.

Een dressuuramazone was bezorgd over het welzijn van haar paard. Op wedstrijden kwam het paard de eerste proef altijd goed door, maar de tweede proef was hij niet meer vooruit te krijgen. Na een regulier bloedonderzoek bleek het paard te weinig rode bloedlichaampjes te hebben. Deze zijn onder meer verantwoordelijk voor het vervoer van zuurstof naar de cellen. Begrijpelijk dus dat het paard die tweede proef lastig de energie kon hebben deze met een goed resultaat af te ronden.

De oorzaak van het tekort van die rode bloedlichaampjes was helaas niet te vinden. Het daarop volgende half jaar kreeg dit paard een homeopathisch middel. Nieuw bloedonderzoek wees uit dat er nog steeds te weinig rode bloedlichaampjes waren, maar de kwaliteit was verbeterd en de vermoeidheid was verdwenen. Het lichaam had dus zelf een oplossing gecreëerd om de vermoeidheid aan te pakken.

Hoe in te zetten

Ik wil proberen wat in de komende serie blogs wat meer duidelijkheid te scheppen over deze therapie die ingezet kan worden bij verschillende problemen, maar ook complementair naast een reguliere behandeling in overleg met de behandelend paardenarts. 

Volgende keer: verschillende manieren om homeopathie in te zetten.

Wie is Martine du Floo?


Martine du Floo is bewegingsspecialist en homeopaat voor mens en dier, masseur voor mens en paard en craniosacraal therapeut voor paarden. Voor Bit & Cap verzorgt ze een aantal blogs over haar expertise. Martine is holistisch, verbindend en zet haar kennis in om zowel mens als dier in een goede balans te krijgen. www.martinedufloo.nl

Afbeelding