paardencoaching voor kinderen
paardencoaching voor kinderen

5 redenen waarom paardencoaching voor kinderen goed werkt

Gedrag Coaching Opvallend

Paardencoaching: steeds meer volwassenen maken gebruik van deze manier van coaching, om blokkades te doorbreken of bijvoorbeeld te groeien als persoon. Doordat paarden direct reageren op jouw houding en emoties, wordt je een spiegel voorgehouden en geconfronteerd met je eigen acties. 

Maar wist je dat paardencoaching ook enorm waardevol kan zijn voor kinderen? Anouk Dautzenberg, logopedist en paardencoach, over waarom paardencoaching  voor kinderen zo goed werkt.

Paardencoaching voor kinderen: Je kan van denken weer naar voelen gaan

“Het is voor kinderen heel belangrijk om weer te leren vertrouwen op hun gevoel. Op scholen leren kinderen tegenwoordig alles logisch te beredeneren en vanuit het hoofd te werken, maar daardoor leren we kinderen af dat je ook naar je gevoel mag luisteren. Jouw gevoel kan bijvoorbeeld aangeven hoe het met je gaat en wat je nodig hebt om je beter te voelen.”

“Maar ook het aangeven van je eigen grenzen en het uitspreken van gevoelens zijn belangrijk! Als een kind dit niet leert kan het op latere leeftijd veel gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van bijvoorbeeld een depressie of burn-out.”

Paardencoaching voor kinderen: Er is geen goed of fout

“In de huidige maatschappij worden kinderen non-stop ‘getoetst’. Ik noem dit ook wel de prestatiemaatschappij. In de kleuterklas moeten kinderen al een kleuter-CITO maken om het niveau van het kind te bepalen. We leren kinderen dus dat je constant moet voldoen aan een bepaalde standaard en moet presteren. Binnen een sessie paardencoaching is er geen ‘goed’ of ‘fout’. Je hoeft alleen maar te ‘zijn’.”

“Je mag jezelf zijn, met al jouw eigenaardige of juist karakteristieke eigenschappen! Voor kinderen is dit in het begin soms heel spannend. Want wat doe je als er eigenlijk helemaal niets van je verwacht wordt?! Dit voelt even heel gek! Maar al snel voelt het bevrijdend en veilig en kan een kind in een uur tijd groeien en ontwikkelen. De mooiste connecties ontstaan tussen paard en kind, waarna er soms magische momenten plaats vinden. Het blijft me verbazen hoeveel je een kind in een uur tijd mee kunt geven als het zich helemaal vrij mag voelen!”

Paardencoaching voor kinderen: Je krijgt direct feedback

“Het paard geeft feedback door non-verbaal te communiceren. Paarden kunnen niet praten, maar wel feilloos met hun lichaamshouding en energie laten zien wat er bij het kind speelt.”

“Zo begin ik bijna iedere sessie met een rondje wandelen samen met het paard. De positie die het paard inneemt zegt bijvoorbeeld al iets! Als het paard voelt dat het kind het spannend vindt, gaat het vaak achter het kind lopen en duwt het heel zachtjes met zijn neus in de rug van het kind. Dit is een steunende positie, als een ‘duwtje in de rug’. Wil het paard helemaal niet mee lopen, maar blijft het staan?”

“Dan kijken we samen naar de houding van het paard: ‘Wat straalt het dier uit? Lijkt hij verdrietig, gespannen of afwezig? Herken jij deze emoties bij jezelf, voel jij je ook zo?’ Als we er samen achter komen wat het paard (en dus het kind) blokkeerde, wil het paard weer mee lopen. Zo krijgt het kind direct te zien wát er speelt en wat het hem of haar kan brengen als je zo’n blokkade uitspreekt en op lost.”

“Tijdens een sessie paardencoaching zie ik kinderen letterlijk groeien. Kinderen komen vaak gespannen binnen met een rugzakje. Ze gaan gebukt onder onverwerkte emoties of zitten simpelweg niet lekker in hun vel. Tijdens een sessie krijgen al deze emoties de ruimte om er te zijn en gevoeld te worden. En dat lucht op!”

“Vervolgens doen we oefeningen om te voelen hoe je sterker in je lijf aanwezig kunt zijn, je grenzen aan kunt geven of contact kunt maken. Door de oefeningen direct fysiek uit te voeren met het paard krijgt het kind de kans te ervaren wat het met je doet en hoe de ander vervolgens op jou reageert. Aan het einde van de sessie zie ik een kind dat ontspannen, rustig en in balans is. Hij staat steviger, maakt oogcontact en lijkt zelfs tien centimeter langer te zijn! Na afloop hoor ik vaak van ouders dat binnen het gezin ook meer ruimte is voor rust, openheid en communicatie.”

Paardencoaching voor kinderen: Samenwerken is erg waardevol voor kinderen

“Ik probeer kinderen altijd de boodschap mee te geven dat je het niet alleen hoeft te doen. Je kunt om hulp vragen en samenwerken. Binnen de paardencoaching wordt uiteraard samen met het paard gewerkt, waarbij ik het proces begeleidt. Echter wordt niet alleen het kind, maar vaak ook de ouder gecoacht. Ouders hebben enorm veel invloed op het kind.”

“Denk daarbij bijvoorbeeld aan opvoeding, maar ook aan normen en waarden. De manier waarop je als ouder met je emoties omgaat is ook iets wat je mee geeft aan je kind. En wat als je als ouder eigenlijk helemaal niet goed weet hoe je op een prettige manier kunt communiceren en samenwerken met jouw zoon of dochter? Dan wordt de ouder intensief betrokken bij de sessies of wordt geadviseerd om een één op één sessie te boeken. Ouders leren wat zij mee geven aan hun kind, hoe ze kunnen communiceren en samenwerken, maar er is ook ruimte voor plezier! Hoe leuk is het als je moeder geblinddoekt wordt en jij haar vervolgens samen met het paard door een parcourtje moet begeleiden?”

Paardencoaching voor kinderen: Paarden vellen geen oordeel

“Kinderen zijn op zoek naar hun plekje binnen deze wereld. ‘Wie ben ik? Waar hoor ik bij? Wat past bij mij, wat vind ik leuk?’ En dan is er nog de angst om beoordeeld te worden. ‘Ben ik wel goed/leuk/knap/grappig genoeg?’ Sommige kinderen hebben tevens heftige dingen meegemaakt of een moeilijke thuissituatie. Ze zijn bang beoordeeld te worden aan de hand van hun verleden.”

“Het paard ziet al deze dingen niet en kent de definitie van ‘mooi’ of ‘lelijk’ niet. Het paard ziet alleen het hier en nu. Hoe jij je vandaag voelt en hoe het vandaag met je gaat. Het paard wil enkel dat jij je goed voelt en jezelf omarmt. Gewoon, wie jij bent, want dan ben je goed genoeg. Het geeft ruimte om eerlijk te zijn, jezelf te zijn en om goed voor jezelf te zorgen. Dat is immers het allerbelangrijkste dat je als kind zou moeten leren!”

Bron: Bit & Cap

anouk paard en intuitie
anouk paardencoaching voor kinderen