091204806_ABFweb
091204806_ABFweb

Leer van je paard als spiegel?

Nieuws

Als paardeneigenaar zorg je ervoor dat het je paard aan niets ontbreekt, maar wist je dat je zelf het grootste effect hebt op het gedrag van je paard? Je weet dat paarden mensen spiegelen. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? En wat kun je leren van je paard als spiegel? Paardencoach Wendela den Tonkelaar van Centrum voor Paardencoaching legt dit uit.


“Eigenlijk heb je geen tijd, maar je wilt toch nog even naar je paard toe. Je loopt naar je paard om hem te vangen, maar je krijgt hem met geen mogelijkheid het land uit. Ook lijkt hij alles wel tien keer zo traag te doen als normaal”, begint Wendela. “Of je paard doet een moeilijke oefening heel erg goed totdat er mensen aan de kant komen kijken. Zelfs de simpelste dingen lukken met geen mogelijkheid meer. Allemaal situaties die voor iedereen heel herkenbaar zijn en waar je gespiegeld wordt door je paard.”


Bewustzijn dankzij je paard


Wendela legt uit dat we onder spiegelen verstaan we de reactie van het paard op de gevoelens van de mens: “Hierbij kan je paard de mens in gedrag spiegelen door hetzelfde gedrag te laten zien als de mens, maar het kan ook dat je paard juist het tegenovergestelde gedrag laat zien. Je paard reageert op je gevoelens ook al laat je deze niet bewust zien.”


“Wij mensen zijn ons voor een groot gedeelte van de tijd niet bewust van ons gedrag. We weten niet precies hoe we overkomen op anderen, welke gevoelens ons in de weg zitten of hoe we het onszelf heel moeilijk maken.”


Leer te kijken en te luisteren


“Je paard houdt jou dus dagelijks een spiegel voor”, vertelt Wendela. “Dat kan heel confronterend zijn, maar daar kun je ook heel erg veel van leren. Want zodra je openstaat voor de spiegel die je paard je voorhoudt merk je dat je paard je meer kan leren dan je zou denken.” Hiervoor kun je de volgende tips gebruiken:


  • Leer zoveel mogelijk over de taal van paarden. Zo weet wat je paard jou te zeggen heeft.
  • Laat je niet afleiden tijdens de omgang met je paard. Anders is de kans groot dat je belangrijke feedback van je paard mist.
  • Ontdek hoe jouw paard zich in de kudde gedraagt. Zo weet je wel gedrag bij je paard hoort en welk gedrag een reactie is op jou.
  • Laat je paard een opvallende reactie zien? Stop even met wat je aan het doen bent en bedenk wat dit gedrag kan zeggen over jou.
  • Let in het dagelijks leven op situaties waarin mensen hetzelfde op jou reageren als je paard. Kijk of de lessen die je leerde van je paard ook op mensen kunt toepassen.

Bron: Bitmagazine.nl