090722804_ABFweb
090722804_ABFweb

Voorkom verwarrende hulpen

Training Dressuur Opvallend

Het is misschien wel het grootste probleem tijdens het rijden: de ruiter gebruikte verwarrende hulpen en communiceert daardoor niet lekker met het paard. Hoe voorkom je dat je hulpen geeft die niet goed overkomen, die voor verwarring zorgen?

Communicatie via de lichamen

Als je hele lichaam één signaal geeft naar je paard, komt je hulp het best over. Eén gedachte. Voor een goede communicatie via de hulpen moet jij de goede hulpen geven, moet je goed in verbinding staan met je paard en moet je paard attent zijn. Jullie zijn één. Het plaatje klopt en de lichamen communiceren via de hulpen.

Tips voor het voorkomen van hulpen die voor verwarring zorgen

Hieronder volgen enkele ‘losse’ tops voor het vermijden van verwarrende hulpen.

Begin bij je zit

Alles begint met je zit. Dus als je naar rechts wilt, ga je op je binnenste zitbot zitten en draai je je hele romp in de richting van de draai. Als je wilt halthouden, begin je met de zogenaamde halve halthoudingen. Dat doe je met je zit. Enzovoort, enzovoort. Elke hulp begint bij je zit. Niet bij je handen. Niet bij je benen. Je zit is numero uno!

Neem de juiste positie in

De rest van de hulpen volgen de juiste zit op. Én ze werken samen. Alle hulpen die je geeft moeten in lijn zijn met wat je met je zit bent begonnen aan te geven. Dus als je naar rechts wilt afslaan, draai je je hele lichaam naar rechts. Je begint met je zit, maar je hoofd, handen en benen moeten ook in de juiste richting wijzen. De teugels vallen dan vanzelf op hun plek. En je benen volgen je lichaam (romp) ook bijna vanzelf. Als je je hulp begint met je zit en die aanwijzing ondersteunt met de rest van je hulpen, geef je één signaal uit naar je paard.

Hulpen scheiden

Soms moet je verschillende hulpen gebruiken. Snel na elkaar. Bijvoorbeeld als je paard een beetje uitbreekt (over de buitenste schouder) als je op de volte rijdt. Als je dan één aspect van je hulpen aanpast, breng je hemt terug in een mooie buiging, in lijn met de volte. 

Met een halve halt kun je bijvoorbeeld al veel in zo’n situatie. Het gaat bij dit soort hulpen om correctie. Je laat de hulp gaan zodra het kan. Al je andere hulpen moeten constant in lijn met die volte blijven. Je gaat na de correctie zo snel mogelijk terug naar díe situatie, waarin al je hulpen één en hetzelfde signaal geven.

Wat kun je nu gaan doen?

Als je nu weer eens het idee hebt dat je hulpen niet lekker overkomen. Of als je het idee hebt dat je verschillende signalen uitgeeft met je hulpen. Ga dan terug naar de basis. Begin bij het begin. Dan lukt het je vast om alle hulpen weer samen te laten werken. Als jij voelt dat je een helder signaal geeft en alle hulpen in dienst stelt van dat wat je met je zit was begonnen te vertellen aan het paard, kom je veel duidelijker over naar je paard.

Bron: Horselistening.com.