Hoe voorkom ik een slokdarmverstopping?
Hoe voorkom ik een slokdarmverstopping?

Hoe voorkom ik een slokdarmverstopping?

Verzorging Verzorging Opvallend

Een slokdarmverstopping bij je paard is een van de laatste dingen die we mee willen maken. Ook al is een slokdarmverstopping niet direct levensbedreigend, een paard voelt zich erg beroerd en raakt in paniek. Peter van der Ven van Dier-N-artsen geeft tien tips om een slokdarmverstopping te voorkomen.

Bij een slokdarmverstopping is het eten vast komen te zitten in de slokdarm. Een paard gaat zweten en hoesten, waarbij etensresten en slijm uit de neus kunnen komen. Ze raken vaak in paniek omdat ze het idee hebben te stikken. Dit is alleen niet het geval omdat het eten verstopt zit in de slokdarm en niet in de luchtpijp.

Een slokdarmverstopping is dus alles behalve wenselijk. Voorkomen is beter dan genezen en daarom geven wij tien tips om een slokdarmverstopping te voorkomen!

1. Pas de huisvesting aan

Richt de huisvesting van je paard anders in als hij voernijd krijgt van het paard wat naast hem staat.

2. Verdeel ruwvoer over de dag

Voorkom gulzig eten door zo veel mogelijk ruwvoer verdeeld over de dag te geven. Eventueel met een slowfeeder.

3. Leg een steen in de voerbak

Leg een steen in de voerbak van je paard. Op deze manier moet je paard rustig al zijn voer rondom de steen opeten en voorkom je dat hij al zijn krachtvoer opschrokt.

4. Voer luzerne bij het krachtvoer

Geeft krachtvoer gemengd met luzerne. Op deze manier wordt je paard uitgenodigd om beter kauwen en wordt het voer beter gemengd met speeksel zodat het voer beter door de slokdarm kan glijden naar de maag.

5. Laat bietenpulp goed weken

Voer geen voeders met grote percentages bietenpulp zonder dit voldoende te weken. Zorg er ook voor dat dit voer goed af is gesloten.

6. Weken met water

Krijgt je paard snel een slokdarmverstopping van droog krachtvoer? Dan helpt het zeker om dit te weken met water. Op deze manier maak je een slobbertje van je paard zijn krachtvoer.

7. Op borsthoogte voeren

Krijgt je paard regelmatig een slokdarmverstopping, maar is de oorzaak niet bekend? Voer dan niet op de grond maar op borsthoogte.

8. Gebitscontrole

Laat het gebit van je paard jaarlijks controleren en verzorgen door een gecertificeerd paardentandarts of gebitsverzorger. Op deze manier wordt het gebit van je paard goed onderhouden, zodat je paard zijn voer goed kan kauwen.

9. Niet eten tijdens een sedatie

Is je paard gesedeerd na bijvoorbeeld een behandeling bij de dierenarts? Laat je paard dan nooit eten totdat de sedatie uit is gewerkt. Vraag je dierenarts wanneer het middel is uitgewerkt voordat je paard weer veilig kan eten.

10. Erfelijke afwijking aan de slokdarm? Niet fokken!

Fok niet met paarden waarvan het bekend is dat ze een erfelijke afwijking hebben aan de slokdarm. Het is goed om te weten dat het in de toekomst mogelijk wordt deze genetische aanleg in het DNA te bepalen.

Zoals je ziet zijn niet alleen de huisvesting en het voer van je paard erg belangrijk. Er zijn ook een hoop andere dingen die een slokdarmverstopping kunnen voorkomen. Met deze tips bespaar je niet alleen je paard, maar ook jezelf een hoop ellende.


Lees ook:

Bron: Bit & Cap