Beenhulpen
Beenhulpen Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Beenhulpen: wat zijn dat eigenlijk?

Training Opvallend

Beenhulpen horen bij de basis van het rijden. Ze horen tot de meest ‘natuurlijke’ middelen die we hebben om met het paard te communiceren. Alle ruiters maken regelmatig gebruik van hun benen om een boodschap aan het paard door te geven.

Meestal worden de benen gebruikt om sneller te gaan of om van gang te wisselen, maar gelukkig kun je je beenhulpen ook nog voor andere dingen gebruiken. Om ze in te zetten om voorwaarts te gaan is handig als je een beginnende ruiter bent die met de verschillende hulpen aan het oefenen is. 

Maar als je jezelf ontwikkelt als ruiter, kun je je hulpen meer verfijnen. In plaats van alleen het paard aan te moedigen zijn benen sneller te bewegen of naar een andere gang over te gaan, zijn er andere boodschappen te ontdekken als je een specifiekere beenhulp geeft. Hoewel er zeer veel verschillende manieren zijn om je benen te gebruiken, behandelt dit artikel alleen het doel van bepaalde beenhulpen. 

En daarbij moeten ook andere hulpen - zoals gewicht, handen en zitbeenknobbels - bij de beenhulpen worden betrokken. Voor nu kijken we alleen naar de beenhulpen.

Wat betekenen beenhulpen vooral niet:

Van gang wisselen

Ruiters worden al vroeg geleerd dat hun benen in een bepaalde positie moeten zijn om een wisseling van gang aan te geven. Dit is zeker een effectieve manier om aan een paard duidelijk te maken naar welke gang je wil gaan, maar ruiters denken vaak dat als ze met twee benen tegelijk een schop geven dit een wisseling van gang aangeeft. 

Het gevaar hierin schuilt dat een paard snel denkt dat hij sneller moet gaan op welke beenhulp dan ook. Het lijkt misschien gewenst om een snelle overgang te maken, maar je laat hiermee een kans liggen: doordat je het paard in de volgende gang laat ‘schieten’, mis je de kans om hem zijn rug goed te laten gebruiken en hem door zijn lijf en dus nageeflijk de overgang te laten maken. 

Om een vloeiende tempowisseling of overgang te maken, gebruik je de juiste beenpositie en tevens begeleid je de overgang met je zit.

Tempowisseling

Als je je paard sneller en sneller op je been laat gaan, zul je uiteindelijk merken dat je paard op de voorhand en uit balans loopt. Het wordt lastiger om je paard terug te laten komen op een halve ophouding, en uiteindelijk resulteert het erin dat je aan het paard zijn mond gaat hangen om hem langzamer te laten gaan en weer in balans te komen. Ook hier geldt: reguleer het tempo met je zit.

Pijn

Mensen denken vaak dat het nodig is om hard te schoppen met hun benen. Schoppen is oneerlijk tegen het paard, zeker als het bedoeld is om pijn te veroorzaken. Net als bij elke andere hulp zou je beenhulpen alleen moeten gebruiken als een middel om te communiceren. Niet om stress of pijn bij je paard te veroorzaken.

Wat beenhulpen wél betekenen:

Ga! (impuls)

Beenhulpen vertellen het paard om verder met zijn achterbenen onder zijn lichaam te treden. 

Daar kan een wisseling van gang bij horen. Echter, de snelheid waarmee het paard zijn benen beweegt noch een wisseling van gang kun je beter niet alleen met je benen aangeven. De beenhulpen kunnen erbij helpen dat het paard de achterhand verder onderbrengt en een krachtigere, actievere pas maakt.

Naar het bit lopen

Een hulp met twee benen kan een paard stimuleren zijn rug omhoog te brengen. Met voldoende impuls kan het paard leren zijn energie over de rug te laten vloeien, zodat zijn rug omhoog komt en ronder wordt. Daardoor kan het paard meer naar het bit toe lopen

Buiging

Als een paard opzij gaat voor het been, geef je het de mogelijkheid om te buigen in zijn ribbenkast. De ruimte die ontstaat door de zijdelingse buiging van de ribben zorgt ervoor dat het paard zijn binnenachterbeen beter onder zijn lichaam kan brengen. Dit draagt bij aan betere balans in hoeken en bochten. Deze beenhulpen zijn ook nuttig voor het rijden van schouderbinnenwaarts en travers.

Zijwaarts gaan

Je kunt je benen ook gebruiken om een paard zijwaarts te laten gaan, ofwel te laten wijken voor het been en later ook appuyementen (met de juiste buiging) te maken.

Denk eraan dat je benen een onderdeel zijn van de algehele communicatie met je paard tijdens het rijden. Als we weten waarom we onze benen gebruiken, wordt het ook duidelijker hoe je ze moet gebruiken.

Bron: HorselisteningBit & Cap