Tijdens het sporten zijn er een aantal oefeningen die veel terug komen en belangrijk zijn als ruiter
Tijdens het sporten zijn er een aantal oefeningen die veel terug komen en belangrijk zijn als ruiter

Tip Anne Meulendijks: Net zo fit als je paard

Training Ruiterfitheid

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van dressuuramazone Anne Meulendijks.

“Iedereen in de paardenwereld heeft het beste met zijn of haar paard voor. Als ruiter ben je voortdurend bezig met de training, voeding en het management van je paard. Maar hoeveel ruiters kijken nu ook echt naar zichzelf als het om voeding en beweging gaat?’’

Ongeveer iedereen wil topprestaties neerzetten maar hoe kan dat als het paard wel in topconditie is, terwijl de ruiter zelf op het paard zit als een zak aardappels. Wil je een topprestatie neerzetten, dan moet je er voor zorgen dat ook jijzelf in topconditie bent.

Het is erg belangrijk tijdens het rijden dat je core & stability goed zijn. Niet alleen je buik- en rugspieren moeten goed zijn, ook je diep gelegen intrinsieke rompspier moet goed getraind worden. Deze spieren zijn verantwoordelijk voor de stijfheid van de romp.

Aanspannen en ontspannen

Door het versterken van je core, wordt je houding verbeterd en krijg je jouw spiergroepen beter onder controle. Je kunt namelijk tijdens het rijden de verkeerde spieren aanspannen maar ook daarbuiten moet je jouw spieren goed gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het mesten van stallen, en een ‘luie houding’ (bolle rug) tijdens het rijden, deze dingen zijn een aanslag op je lichaam.

 Het is daarom belangrijk dat je als ruiter weet wanneer je jouw spieren op het juiste moment kunt aanspannen en ontspannen. Door middel van de juiste begeleiding en een goed trainingsprogramma moet de ruiter in staat worden gesteld om zichzelf fysiek te verbeteren.

Ook je conditie speelt een belangrijke rol bij het rijden en trainen van je paarden. Het moet niet zo zijn dat je bijvoorbeeld na het losrijden al moe bent terwijl je proef nog moet beginnen. Het is daarom belangrijk dat je ook cardiovasculaire trainingen doet. Deze trainingen zorgen ervoor dat je hart per samentrekking meer bloed door je lichaam kan pompen, zodat je meer conditie en uithoudingsvermogen krijgt.

Compound oefeningen

Tijdens het sporten zijn er een aantal oefeningen die veel terug komen en belangrijk zijn als ruiter. Dat zijn voornamelijk compound oefeningen, dit zijn oefeningen waarbij je meerdere spiergroepen tegelijk traint, maar ook balansoefeningen.

Naast conditie en core stability, is lenigheid ook belangrijk punt. Een ruiter zit in een en dezelfde houding, waardoor spieren kunnen verkorten. Van een paard wordt ook verwacht dat hij kan rekken en strekken, dus probeer daar als ruiter ook op te letten.

Krachtoefeningen

Hieronder staan een aantal krachtoefeningen die belangrijk zijn om de ruiterfitheid te verbeteren:

  • Barbell squats
  • Deadlifts
  • Standing cable row
  • Plank variaties
  • Ab wheel roll outs
  • Aquabag exercises

Verbeter de samenwerking tussen jezelf en je paard, werk aan je eigen fitheid, en ga voor die topprestatie!”

“Ik geef de tip door aan Jelmer Hoekstra.”

Anne Meulendijks
“Iedereen in de paardenwereld heeft het beste met zijn of haar paard voor.''