wijken
wijken

Gehoorzaamheidsoefeningen

Training Grondwerk Opvallend

Soms weet je dat je paard nog niet gehoorzaamt en soms kan het fijn zijn om even te checken of je paard nog goed gehoorzaamt. Hieronder worden een aantal oefeningen omschreven die je met je paard kunt doen om de gehoorzaamheid te testen en te verbeteren.

Halthouden

De meeste oefeningen kun je aan de hand of tijdens het rijden oefenen. Met halthouden kun je checken of je paard op je let en netjes wacht tot je de hulp geeft om weer voorwaarts te gaan. 

Wanneer je deze oefening uitvoert tijdens het rijden kun je ook proberen om vanuit stap, draf en galop halt te houden. Zo kun je de oefening steeds iets moeilijker maken.

Achterwaarts

Voor sommige paarden kan achterwaarts gaan best lastig zijn. Je kunt de oefening dan het beste eerst aan de hand oefenen. Let bij deze oefening vooral op, dat je het voor je paard niet verwarrend maakt. Voer de oefening rustig uit en denk goed na welke hulpen je geeft, zodat het niet op de hulp voor het voorwaartsgaan lijkt.

Wijken

Om te testen of je paard goed reageert op je beengebruik, kun je proberen te wijken. Wanneer je wijkt voor je linker- of rechterbeen, test je gelijk of je paard goed op je beide benen reageert.

Overgangen rijden

Tempocontrole is een van de belangrijkste aspecten bij het rijden met je paard. Wanneer je controle hebt over het tempo van je paard, zullen vrijwel alle oefeningen beter gaan.

Bron: Bit & Cap