3
3

Bit-Challenge: Bouwen aan vertrouwen (dag 3)

Training Grondwerk

Vertrouwen is de basis van de samenwerking met je paard. Hoe mooi is het als je een verdiepingsslag kunt maken in jullie samenwerking. Wij nodigen je uit om de dagelijkse routine met je paard te verrijken met deze veertiendaagse challenge die we samen hebben gemaakt gedragstrainer Petra Vlasblom van 2Moons.

Elke dag krijg je van ons inzichten en een stukje verrijking van de vertrouwensband tussen jou en je paard. We illustreren dit met foto’s en filmpjes. Maar het blijft niet bij een ervaring achter je schermpje. Elke dag krijg je van ons een opdracht om te doen met je paard. In alle rust, waarbij je jouw paard observeert en soms ook kritisch naar jezelf mag kijken. Wanneer je dit twee weken elke dag doet, en dus jullie normale ritme doorbreekt, blijkt dat het heel leuk is om even op een andere manier samen te werken. Daar komen jullie allebei krachtiger uit!

Opdracht 3 – Wie spiegelt wie?

Eén van de (vele!) redenen dat paarden zo bijzonder zijn is dat ze menselijk gedrag spiegelen. Veel paarden hebben een succesvolle baan als coach. Hoe werkt dat spiegelen precies? En kun je een paard voor de gek houden?

Eén van de meest extreme gevallen die Petra ooit tegenkwam is de pony Astor. Van een normale pony, veranderde Astor in een boos individu dat iedereen letterlijk aanviel. De pony kreeg een laatste kans in een tweedaagse cursus op locatie. Petra ging met het extreme gedrag van de pony aan het werk en ontdekte tijdens een gesprek met de eigenaresse dat er zich achter de schermen op stal een heftige ruzie speelde. De eigenaresse van de pony schaamde zich voor deze situatie en durfde zich niet te uiten. Ze deed op stal alsof er niets aan de hand is, ook in het bijzijn van Astor. Haar pony daarentegen verzette zich tegen het masker dat zijn baasje had opgezet. Hij zette zich steeds heftiger tegen haar af. Dit is een extreem voorbeeld van hoe hetgeen je voelt, zegt, denkt en doet niet met elkaar overeenkomt en hoe dit kan escaleren.

Oefening

Zijn er situaties te bedenken waarin jouw paard jou iets duidelijk probeert te maken door bijvoorbeeld afstand van je te nemen, niet zo fijn meewerkt als anders, of…. Probeer deze situatie voor jezelf te analyseren. Komt hetgeen je voelt, zegt, denkt en doet met elkaar overeen?

Morgen lees je meer over samen een stapje verder.

Bron: bitmagazine.nl / Thijs Lucas Hauser