4
4

Bit-Challenge: Bouwen aan vertrouwen (dag 4)

Nieuws

Vertrouwen is de basis van de samenwerking met je paard. Hoe mooi is het als je een verdiepingsslag kunt maken in jullie samenwerking. Wij nodigen je uit om de dagelijkse routine met je paard te verrijken met deze veertiendaagse challenge die we samen hebben gemaakt gedragstrainer Petra Vlasblom van 2Moons.

Elke dag krijg je van ons inzichten en een stukje verrijking van de vertrouwensband tussen jou en je paard. We illustreren dit met foto’s en filmpjes. Maar het blijft niet bij een ervaring achter je schermpje. Elke dag krijg je van ons een opdracht om te doen met je paard. In alle rust, waarbij je jouw paard observeert en soms ook kritisch naar jezelf mag kijken. Wanneer je dit twee weken elke dag doet, en dus jullie normale ritme doorbreekt, blijkt dat het heel leuk is om even op een andere manier samen te werken. Daar komen jullie allebei krachtiger uit!

Opdracht 4 – Samen een stapje verder?

We gaan even terug naar de situatie uit opdracht 3. Je paard spiegelt jou en gedraagt zich daarnaar. Aan jou om hem te lezen. Hoe werkt dat precies? Zijn er hoofdlijnen van gedrag te onderscheiden in zo’n geval?

Petra: “De eigenaresse heeft in het verleden geleerd om de spanning van haar paard op een andere manier te laten vloeien. Petra vraagt de eigenaresse om haar paard de ruimte te geven zichzelf op haar af te stemmen. Wat je in het filmpje duidelijk ziet, is dat het paard alert blijft, zolang zijn eigenaresse zich niet durft over te geven en zich niet ontspant. Na een aanwijzing van de trainer zie je dat de situatie ineens helemaal verandert.”

Wanneer jij niet goed bent afgestemd op je paard kan hij op verschillende manieren reageren. Hij kan vluchten, vechten of bevriezen. Dat uit zich vaak in losrukken en wegrennen, steigeren of in zichzelf keren.

Oefening

Probeer op basis van de informatie die je vandaag hebt gekregen, te reageren op de situatie als in de vorige opdracht. Lukt het jou om je paard te lezen en daarop te reageren, zodat het paard weer terugkomt bij jou. Kun je hieruit concluderen dat het partnerschap en bijbehorende vertrouwen in deze situatie is verbeterd of hersteld?


Morgen lees je meer over energie laten zakken.

P.S. Houd 3 december 20.00 uur vrij, want dan geeft Petra Vlasblom een webinar over dit onderwerp, gratis voor members van Bit!

Bron: bitmagazine.nl / Thijs Lucas Hauser

0K9B6941
0K9B6941-1
0K9B7034
0K9B7035