5
5

Bit-Challenge: Bouwen aan vertrouwen (dag 5)

Nieuws Horsemanship

Vertrouwen is de basis van de samenwerking met je paard. Hoe mooi is het als je een verdiepingsslag kunt maken in jullie samenwerking. Wij nodigen je uit om de dagelijkse routine met je paard te verrijken met deze veertiendaagse challenge die we samen hebben gemaakt gedragstrainer Petra Vlasblom van 2Moons.

Elke dag krijg je van ons inzichten en een stukje verrijking van de vertrouwensband tussen jou en je paard. We illustreren dit met foto’s en filmpjes. Maar het blijft niet bij een ervaring achter je schermpje. Elke dag krijg je van ons een opdracht om te doen met je paard. In alle rust, waarbij je jouw paard observeert en soms ook kritisch naar jezelf mag kijken. Wanneer je dit twee weken elke dag doet, en dus jullie normale ritme doorbreekt, blijkt dat het heel leuk is om even op een andere manier samen te werken. Daar komen jullie allebei krachtiger uit!

Oefening 5 – Energie laten zakken

Wanneer je een goede band hebt met je paard, zal hij zich bij jou op zijn gemak voelen. Wist je dat je in jullie samenzijn zijn energieniveau omlaag kan brengen, zodat je paard in een staat van totale ontspannenheid komt?


Een belangrijk deel van het werk van Petra bestaat erin om onrustige paarden tot rust te brengen. Het is belangrijk om dit te oefenen in een omgeving die geen stress veroorzaakt. Het paard op de 1e foto begrijpt nog niet goed wat Petra van hem verwacht. Hij vervalt in – voor hem vertrouwd – baldadig, onrustig gedrag. Doordat Petra duidelijk leiderschap toont en rust uitstraalt, zie je op foto’s 2 en 3 de energie van het paard zakken. Petra geeft het paard vertrouwen door haar eigen energie omlaag te brengen. Ze ademt in en visualiseert dat haar ademhaling helemaal naar haar tenen zakt, voordat ze de lucht weer uit haar longen laat ontsnappen.

Tips: Tekenen van ontspanning bij je paard na een stressmoment zijn: de hals omlaag brengen, uitademen, zuchten, briesen, kauwen en likken, de ogen sluiten.

Oefening

Neem je paard lekker mee naar buiten in de paddock. Liefst een beetje op een plek waar er niet teveel mensen langs komen of andere afleidingen zijn voor je paard. Neem rustig de tijd en probeer aan de hand van de aanwijzingen van Petra Vlasbom of jouw paard ook zijn hoofd laat zakken en tekenen van ontspanning laat zien. Een ultiem moment van rust en vertrouwen.

Leadrope door het halster
Wanneer je jouw paard wilt trainen met een halster, moet wel goed passen. Het mag niet los hangen. Door de 4,5 meter leadrope er doorheen te knopen, krijg je (mocht dat nodig zijn) veel meer controle over het hoofd van je paard en voorkom je dat het halster gaat draaien en in het oog van je paard komt.
Bevestiging: Je staat aan de linkerkant naast het hoofd van je paard. Je haalt de musketonhaak (let op: deze moet klein genoeg zijn) van de leadrope door de linkerkant van de onderste halsterring van buiten naar binnen. Dan draai je de leadrope één keer over de neusriem heen en haal je de leadrope aan de rechterkant van het halster van binnen naar buiten door de rechter (onderste) ring van het halster. De musketonhaak maak je vervolgens vast aan de bovenste ring aan de rechterkant van het halster. (Let op dat de scherpe kant van de musketonhaak naar de buitenkant zit).

Bron: bitmagazine.nl / Thijs Lucas Hauser

0K9B7019