Hunter-Jumper
Hunter-Jumper De Bit & Cap-deelnemers van het Hunter Jumper Equitation-weekend zijn …

Hunter-Jumper Equitation weekend ... the winners are

Training Horsemanship Opvallend

Sannah van Oevelen en Gitte Bogerd hebben meegedaan aan onze actie en zijn uitgekozen om namens Bit & Cap deel te nemen aan het Hunter-Jumper Equitation-weekend van 27 en 28 augustus 2022 op Stal Johan Laseur in Soest!

Het evenement bestaat uit een clinic en oefenspringen op zaterdag en deelname aan een HJE-divisie naar keuze op zondag. De Bit & Cap-deelnemers stellen we even aan je voor. Wil je ze komen aanmoedigen of wil je de kunst afkijken hoe jij ook zo stijlvol over hindernissen kunt springen? Dan ben je van harte welkom als toeschouwer!

Sannah en Toto


Sannah van Oevelen neemt deel met haar 9-jarige ruin Tomorrows Dream (roepnaam Toto), een Irish Sport Horse (ook wel een Ierse Hunter genoemd) van 156.9 cm. Ze heeft hem 2 jaar.

“Toto is mijn eerste eigen paard. Ik reed bij een studenten rijvereniging RSR Marcroix toen ik hem voor het eerst tegenkwam. Het was liefde op het eerste gezicht! Ik vond hem meteen geweldig en besloot om contact op te nemen met de eigenaresse. Ik wilde graag meer over hem weten. Ze vertelde mij dat hij te koop stond, maar besloot om hem toch te houden en hem verder te rijden naar het Z. Ze was op zoek naar een bijrijdster en dat ben ik gaan doen.”

Toto koos mij en ik hem

“Toen met Covid-19 de wedstrijden wegvielen, besloot de vorige eigenaresse om hem toch een ander huis te gunnen. Ik was niet van plan om een paard te kopen, want ik verzorgde op dat moment ook een ander paard. Hij is toevallig op mijn pad gekomen. Het moest gewoon zo zijn. Toto koos mij en ik hem. Ik ben niet eens bij een ander paard gaan kijken. Het was dit paard of niets. Dat zijn kwaliteiten en veelzijdigheid heel goed bij mij paste, kwam ik later pas achter. Gelukkig merkte de vorige eigenaresse dit ook op en mocht ik hem van haar kopen.”

Ik ben niet eens bij een ander paard gaan kijken, het was dit paard of niets.

Een uitgesproken karakter

“Toto heeft een uitgesproken karakter. Hij is extrovert, slim, gevoelig, werkwillig en veelzijdig. Hij houdt van knuffelen, springen, crossen, strandritten maken en wordt fanatiek van dressuur. Als hij het niet naar zijn zin heeft, laat hij dit weten. Dat vind ik grappig aan hem.

Met zijn vorige eigenaresse is Toto M2 dressuur gestart. We rijden nu samen in het L1 en ik verwacht dat we snel door de klassen zullen gaan als we na de zomer weer gaan beginnen met wedstrijden.
Op dit moment rij ik hem allround. Naast springen, rij ik graag dressuur met hem en ga ik naar buiten naar het bos of het strand. Ook vinden we crossen allebei heel leuk en blijken we goed in Working Equitation. Momenteel heb ik om de twee weken les van mijn instructrice Merel Massop.”

Werken aan de basis

“Op dit moment werken we eraan om de basis goed te krijgen. Vanuit daar wil ik na de zomer weer beginnen met dressuur en uiteindelijk wil ik ook springwedstrijden gaan rijden met hem. Het doel is om volgend jaar te starten met eventing. Daarnaast ben ik erg benieuwd naar de Hunter Jumping Equitation. Dat is een tak van sport waar ik nog niet bekend mee ben, maar mij wel erg aanspreekt.

Omdat Toto een Ierse Hunter is, komt zijn lichaamsbouw en behendigheid bij Hunter Jumping goed van pas. We houden erg van springen en dan met name over natuurlijke hindernissen heen lijkt mij gaaf. Daarom denk ik dat deze tak van sport goed bij ons past.”

Een echte geluksvogel

“Ik ben sinds mijn 7e jaar begonnen met paardrijden. Mijn ouders hebben veel andere sporten geprobeerd, maar mijn liefde voor paarden was onvermijdelijk. Vanaf dat ik kon, ben ik begonnen met lessen op de manege bij mij in de buurt. Later mocht ik een paard leasen en toen ik eenmaal genoeg bij elkaar had gespaard, kon ik eindelijk mijn grootste droom uit laten komen: het kopen van mijn eigen paard. Ik geniet van iedere dag dat ik met hem ben en voel me een echte geluksvogel met Toto

Gitte en Docchi


Gitte Bogerd neemt deel met haar 4-jarige ruin Nardocchio (Docchi), een KWPN’er (Hotspot x O’Brien x Celano), van 168 cm. Ze vormen pas sinds begin dit jaar een combinatie.

“Docchi is bij mij en mijn ouders op stal geboren. Hij is dus door ons gefokt en grootgebracht. Inmiddels werken we toe naar ons eerste oefenparcours. Thuis rijden we vooral dressuurmatig en maken we af en toe een sprongetje. Dit probeer ik regelmatig ook met begeleiding en lessen te doen. In het rijden moet hij natuurlijk nog veel leren, op het moment ligt hierin de focus vooral op de controle en alertheid op mijn hulpen. Docchi is een paard dat ons echt elke dag aan het lachen maakt. Het is best een boef, maar meestal gelukkig op een leuke manier. Daarnaast geeft hij mij met het rijden, vooral in het springen, een heel gaaf gevoel.”

Equitation spreekt me aan omdat het een rubriek is waar je als ruiter gewoon weer (met een stukje rust) bewust bezig kan en moet zijn met hoe je het parcours rijdt.

Goede presentatie en vaardigheid

“Hunter en Equitation spreken me eigenlijk allebei op een andere manier aan. Bij de hunters is het vooral het type paard dat me aanspreekt: als het plaatje van looks, beweging en de kwaliteit op de sprong compleet is. Daarbij is het natuurlijk ook interessant dat de rubrieken hierop beoordeeld worden en dat de ruiter gemotiveerd wordt het paard zo goed mogelijk te presenteren.

Equitation spreekt me aan omdat het een rubriek is waar je als ruiter gewoon weer (met een stukje rust) bewust bezig kan en moet zijn met hoe je het parcours rijdt, en kan bevestigen of je je paard goed voor elkaar hebt. Daarbij is het denk ik voor heel veel mensen een goede basis voor het parcoursrijden.”

Hunter-Jumper Equitation weekend Soest

Houden jij en je paard van springen en vind je techniek belangrijker dan een snelle tijd? Misschien is Hunter-Jumper Equitation ook wat voor jullie! In deze disciplines draait alles namelijk om jouw stijl van rijden en de wijze waarop je paard zich door het parcours manoeuvreert. Bij Hunter-Jumper Equitation win je dus niet op basis van snelheid, maar op basis van balans, ritme en harmonie!

Wat is Hunter-Jumper Equitation

In een Hunter-divisie wordt het paard beoordeeld, terwijl in een Equitation-divisie de technische vaardigheden van de ruiter centraal staan in de beoordeling. Voor beide disciplines geldt dat basistechniek en een fijne samenwerking tussen ruiter en paard onverminderd belangrijk zijn voor een hoge score. HJE-wedstrijden zijn toegankelijk voor ruiters van álle niveaus en álle leeftijden. Een membership of startpas zijn niet nodig om mee te mogen doen. Als deelnemer bepaal je zélf hoe hoog (of laag) je wilt springen, waarbij een divisie vaak verreden wordt over drie rondes: twee springrondes en één zadelrubriek, waarbij alle deelnemers tegelijk in de ring zijn.

Wat kun je zien

Hunter-Jumper Equitation Holland is de enige organisatie binnen Europa die Hunter- en Equitation wedstrijden organiseert op basis van de Amerikaanse USHJA regels. De ruiters en/of pony’s en paarden worden dan ook door een Amerikaans USHJA jurylid beoordeeld, die daar vaak speciaal voor wordt ingevlogen.

Sannah-van-Oevelen-en-Toto-onder-het-zadel
Sannah-van-Oevelen-en-Toto-geposeerd
Gitte-Bogerd-en-Docchi