191018154_ABFweb
191018154_ABFweb

Zeven goede redenen om kokosolie te voeren

Welzijn Members Only Voeding

Niet alleen mensen kunnen profiteren van superfoods: paarden ook. Neem nou kokosolie: niet alleen heerlijk voor jouw zacht huidje en glanzende haar, maar ook voor de gezondheid van je paard! Bit zet zeven goede redenen voor je op een rijtje om jouw paard dagelijks een lepeltje kokosolie te voeren.

De beste kokosolie die je jouw paard kunt voeren is ‘virgin’. De olie moet minstens 45 procent laurinezuur bevatten (da’s het belangrijkste werkzame bestandeel) en is bij voorkeur koudgeperst. Verhitte olie verliest namelijk veel van zijn gezondheidsvoordelen. 

Stem de hoeveelheid die je nodig hebt goed af op de behoefte van het paard. Te veel kokosolie kan laxerend werken. Vaak is 1 of 2 eetlepels al ruim voldoende. 

1. Kokosolie zet aan en geeft energie

Kokosolie is een bron van vet en bevat daarom energie. Het heeft tot wel drie keer zo veel calorieën als koolhydraten in suiker en zetmeel. Paarden al op leeftijd zijn of paarden moeilijk op gewicht blijven hebben baat bij een beetje kokosolie in hun rantsoen, om zo op een gezond vetpercentage te blijven. Het zou zelf kunnen helpen bij paarden met insulinegevoeligheid, die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid en diabetes. 

Uit onderzoek blijkt dat ook paarden die intensieve (duur)prestaties moeten leveren baar hebben bij kokosolie. Wanneer paarden zo’n 10 procent kokosolie door hun voer krijgen, produceren veel minder melkzuur tijdens het galopperen. De kans op spierpijn en daardoor mindere prestaties neemt daarmee aanzienlijk af.

2. Kokosolie blijft lang goed

Kokosolie blijft super lang goed: langer dan ieder andere plantaardige olie. Normaal gesproken zitten plantaardige oliën (zoals lijnzaadolie) vol onverzadigde vetzuren. Die zijn erg gezond, maar oxideren ook snel, waardoor de olie relatief snel smoezelig wordt, zijn werkzaamheid verliest én vies gaat smaken. Kokosolie is juist rijk aan verzadigde vetzuren, die veel minder snel oxideren. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je kokosolie verspilt wanneer je er bijvoorbeeld maar één paard een beetje van geeft. 

3. Kokosolie is antibacterieel én antimicrobieel

Die verzadigde vetzuren oxideren niet alleen minder snel, maar hebben ook belangrijke antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen. Dit versterkt het immuunsysteem en maakt het paard minder gevoelig voor bacteriële- en schimmelinfecties.

4. Kokosolie helpt wondjes sneller genezen

De antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen werken niet alleen van binnenuit, maar ook van buitenaf. Een beetje kokosolie op een wondje of een insectenbeet helpt het sneller genezen. Ook zou je de olie preventief kunnen gebruiken tegen mok en regenrot. Het goedje vormt namelijk een barrière tegen vocht, waardoor vervelende schimmels en bacteriën niet op de huid kunnen komen. Smeren van kokosolie op reeds aanwezige mok is echter niet aan te raden, omdat in dat geval de bacteriën onder het laagje olie ongestoord kunnen doorgroeien, juist wanneer je ze weg wilt hebben.

5. Kokosolie valt in de smaak bij kieskeurige eters

De olie is vrijwel smaakloos, maar heeft wel een fijne geur. Kieskeurige eters die voer met supplementen en bijvoorbeeld lijnzaadolie laten staan, eten daarom vaak wel kokosolie. Sommige paarden eten zelfs hun medicijnen beter als er een beetje kokosolie doorheen zit. 

6. Kokosolie zorgt voor gezonde manen en staart

Kokosolie stimuleert de groei van manen en staart van binnenuit. Daarnaast is het een perfecte conditioner om aan te brengen nadat je de staart van je paard hebt gewassen: het sluit de haarschubben, laat de staart glanzen en maakt het supermakkelijk doorkambaar. 

7. Kokosolie is goed voor de spijsvertering

Kokosolie helpt goede bacteriën in het maagdarmkanaal groeien en voorkomt zo maagzweren. Kokosolie is gemakkelijk te verteren en stimuleert de werking van de darmen. Te veel olie kan zelfs iets laxerend werken, dus het is aan te raden de hoeveelheid juist af te stemmen op de behoefte van je paard.

Bron: The Phoenix Filly, Bit Magazine