Eikenprocessierups
Eikenprocessierups

Let op: De eikenprocessierups komt er weer aan!

Welzijn Opvallend Veterinair

Het voorjaar is weer in volle gang en insecten worden actiever. Zo ook de eikenprocessierups. Deze rupsen maken brandhaartjes aan, welke in de zomer voor veel problemen kunnen zorgen. Eind mei worden de eerste eikenprocessierupsnesten zichtbaar, in juni wordt overlast verwacht.

De rupsen kunnen bij paarden, die dicht bij eikenbomen grazen, zorgen voor irritatie aan de ogen, jeuk aan de huid en luchtwegproblemen bij inademing van de haartjes. Ook kunnen paarden opgezwollen lippen en zweren in de mond krijgen. Bij drachtige merries kan de rups zorgen voor miskramen of geboorteafwijkingen bij het veulen.

In bossen waar ze minder zonlicht ontvangen komen de rupsen wat minder voor. Droge winters en droge warme zomers stimuleren de groei van het aantal rupsen. De nesten zijn met het blote oog zichtbaar, je ziet ze vaak aan de zonnige kant van de bomen. Let dus goed op of je paard bij een eikenboom in de buurt staat en of deze boom nesten bevat. Vind je een nest, laat dit dan weghalen door een gespecialiseerd bedrijf. Probeer de nesten nooit zelf te verwijderen.

Aanraking met de eikenprocessierups

Komt je paard in aanraking met de haartjes van de rups? Zorg dan dat je de haren van de rups van het paard afspoelt met water. Zorg ook dat de vliegendeken en vliegenkap vrij gemaakt worden van brandharen. Heeft je paard een heftige allergische reactie, neem dan contact op met de dierenarts. Deze kan je paard helpen met zalf en medicatie.

Tips

Naast het opletten of je paard last heeft van de brandhaartjes en eventueel de dierenarts in te schakelen zijn er meer tips om te zorgen dat je paard zo min mogelijk last krijgt van de eikenprocessierups. Zo kan je de bomen al vroeg inspecteren volgens Professor Myron Zalucki van de Universiteit van Queensland. Paardeneigenaren moeten volgens Zalucki in november en december de bomen al goed inspecteren en vervolgens de kleine eitjes verwijderen of laten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. Nesten van de eikenprocessierups kunnen het best tussen januari en maart verwijderd worden.

De vliegendeken en -kap van je paard kun je met een kledingroller of plakband verlossen van de brandharen. Meer weten over de eikenprocessierups en antwoorden krijgen op veel gestelde vragen? Lees dan dit artikel dat eerder op de website van Bit verscheen.

Bron: Nu.nl / Bit & Cap

Jeuk