Processierups
Processierups

Eikenprocessierups is er vroeg bij

Nieuws

De eerste eikenprocessierupsen komen mogelijk in de eerste week van april al uit het ei. Dit komt door de uitzonderlijk zachte winter. Hierdoor moeten gemeenten in vergelijking met voorgaande jaren eerder met preventieve bestrijding beginnen.


De eikenprocessierups is een klein harig rupsje van zo’n 3 centimeter. Als hij zich bedreigt voelt heeft hij de gewoonte zijn pijlvormige brandhaartjes af te schieten. Die haartjes veroorzaken allerlei allergische reacties met huiduitslag, oogontstekingen en luchtwegirritatie. Niet alleen bij mensen, maar ook bij paarden.

De schattige maar irritante rups wordt later een onopvallende grijze nachtvlinder die eitjes legt in, hoe kan het ook anders, eikenbomen. Eind april, begin mei komen daar kleine oranje rupsjes uit. Pas na drie vervellingen zijn de rupsen grijsgrauw en voorzien van miljarden brandharen. Van juni tot augustus zorgen ze voor flinke overlast.

Brandharen van de rups kunnen in ogen, mond of neus terecht komen. Zo ontstaat binnen acht uur na contact huiduitslag, ontzettende jeuk, opgezwollen slijmvliezen of ernstige oogontstekingen. Paarden die in de buurt van eikenbomen grazen kunnen last krijgen van hevig opgezwollen lippen en zweren in de mond. De haartjes van de rups kunnen tot wel acht jaar na het verpoppen aanwezig blijven.

Sinds de jaren negentig vormen de rupsen een plaag, deels veroorzaakt door de klimaatverandering. De beste manier om ze te bestrijden is in een vrij vroeg stadium een speciaal biologisch middel (bacillus thurigiensis) te gebruiken dat de verdere ontwikkeling stopt. Dit is wel een bestrijdingsmethode voor gespecialiseerde bedrijven en niet voor particulieren. Als je eenmaal harige rupsen hebt gezien moeten er drastischer maatregelen worden genomen, zoals het wegzuigen van de nesten en vernietiging in een verbrandingsoven. Ga de nesten nooit te lijf met bijvoorbeeld een hogedrukspuit. Dan vliegen de haren in het rond en is de schade niet te overzien.

Dit artikel komt uit Bit 158. Dit nummer is online na te bestellen.

Bron: Bit / Natuurbericht