Processierups
Processierups

Universiteit Queensland komt met richtlijnen eikenprocessierups

Nieuws

De eikenprocessierups vormt iedere zomer weer een gevaar voor mensen, honden en paarden. De onschuldig ogende rupsjes kunnen bij drachtige merries niet alleen voor miskramen zorgen, maar ook voor geboorteafwijkingen bij veulens. De Universiteit van Queensland deed vanaf 2016 onderzoek en komt met een aantal richtlijnen om schade te voorkomen.


De eikenprocessierups zorgt op dit moment in Nederland plaatselijk voor flinke overlast. Er zijn niet alleen problemen rond de dracht, alle paarden die in de buurt van eikenbomen grazen kunnen door de brandharen van de rups last krijgen van hevig opgezwollen lippen en zweren in de mond. De haartjes van de rups kunnen tot wel acht jaar na het verpoppen aanwezig blijven.


Professor Myron Zalucki van de Universiteit van Queensland geeft aan dat het beste is om nesten vroeg te lokaliseren en te verwijderen. Volgens Zalucki is het vooral belangrijk om je bewust te zijn van het effect van de eikenprocessierups en goed in de gaten te houden waar de rups zich nestelt.


Bomen vroeg inspecteren


Paardeneigenaren moeten volgens Zalucki in november en december bomen goed inspecteren en vervolgens de kleine eitjes verwijderen of laten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. Nesten van de eikenprocessierups kunnen het best tussen januari en maart verwijderd worden.


Als je in het voorjaar of de zomer eenmaal harige rupsen hebt gezien moeten er drastischer maatregelen worden genomen, in Nederland wordt geadviseerd dit altijd door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen. Vaak kiezen zij ervoor de nesten weg te zuigen. Ga de nesten nooit zelf te lijf met bijvoorbeeld een hogedrukspuit. Dan vliegen de haren in het rond en is de schade niet te overzien. Ook wegbranden is niet verstandig, er kan brand ontstaan en rupsen schieten juist de haartjes weg als ze schrikken van de hitte.


Bron: Bitmagazine.nl / Horses.nl / ABC