Wond
Wond Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Wat te doen met wondjes?

Welzijn Opvallend

Vroeg of laat krijgt elk paard wel een wondje, de een wat groter dan de ander. Ze zien er in onze ogen griezelig uit, maar een paard heeft er vaak weinig last van. Sommige - op het eerste oog kleine - krassen laten het been opzwellen als een ballon. Hoe kun jij als eigenaar pijn, kans op infectie en de ernst van een wond beoordelen?

Als je je paard dagelijks een borstelbeurt geeft, is de kans groot dat je wondjes in een vroeg stadium ontdekt. Dat is belangrijk, want dan kan hij het meest effectief worden behandeld. Vaak kun je snel zien of een wond de aandacht van een veearts nodig heeft, zoals wonden met veel los weefsel, wonden waaruit flink wat bloed komt, diepe wonden, wonden aan ogen en grote beenwonden vallen. Bij andere wonden bepalen verschillende factoren of er wel of niet professionele hulp bij nodig is.

Schoonmaken

Het eerste wat je doet bij (de meeste) vleeswonden is spoelen met schoon, koud water of een zoutoplossing. Dit verwijdert vuil, gras en bloed en zorgt ervoor dat je de schade duidelijk kan zien. Beoordeel de omvang van de wond, hoe groter en dieper hij is, hoe groter de kans is dat het gehecht moet worden. 

Alles dieper en/of breder dan een halve centimeter zal - om infecties en lelijke littekens te voorkomen - gehecht moeten worden. Wonden kunnen een klein oppervlak hebben, maar desondanks heel diep zijn. Dit soort wonden heeft veterinaire behandeling nodig om bacteriën en vreemde voorwerpen die wellicht in de wond zitten te verwijderen.

Locatie

Ook de locatie van de wond heeft invloed op de ernst van de situatie. Verwondingen aan de onderbenen zijn lastiger te hechten en hebben meer kans op de ontwikkeling van wild vlees als ze genezen. Wonden op de gebieden met wat meer vlees genezen over het algemeen goed, omdat ze makkelijk te hechten zijn en niet snel opengaan wanneer het paard beweegt. Ook is de bloedtoevoer daar beter dan in de onderbenen.

Wanneer dierenarts?

Als je een wond pas ontdekt wanneer deze al een paar dagen oud is, bestaat de kans dat hij al geïnfecteerd is en is het lastiger - al dan niet onmogelijk - om hem te hechten. Heeft je paard een wond die gezwollen is, heet is, pijnlijk is of pus uitstoot, schakel dan direct de hulp van je dierenarts in.

Zelfs wanneer een wond schoongemaakt en gehecht is, moet je hem regelmatig checken op infecties en goede genezing. Bel de dierenarts als het lijkt alsof de wond niet in orde is of wanneer er wild vlees begint te ontstaan.

Bron: Equinews