Hoofd details
Hoofd details Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Wat te doen met een kopschuw paard?

Gedrag Opvallend

Niet elk paard vindt het fijn als je zijn hoofd aanraakt, wat super vervelend kan zijn je een hoofdstel of halster aan wilt doen of als hij een keer iets heeft. Plus dat we allemaal graag een paard op zijn hoofd aaien, het is meestal de plek waar je een paard als eerste aanraakt. 

Hoe zorg je ervoor dat een kopschuw paard aanrakingen beter verdraagt? Cindy Hale geeft tips.

Paarden worden kopschuw om verschillende redenen. Sommige paarden vinden het gewoon niet fijn, maar anderen ontwikkelen angst vanwege een nare gebeurtenis, bijvoorbeeld de behandeling aan een wondje. Als je elke dag met een prikkende vloeistof aan komt, is het niet gek dat hij er na een paar dagen klaar mee is toch?

Straffen is iets wat je in ieder geval nooit moet doen, schrijft Cindy. “Het versterkt de vecht- of vluchtreactie van het paard alleen maar. En kunnen er gevonden vallen onder paard of mens.”

Masseren

Cindy beschrijft een stappenplan: ”Maak er een gewoonte van om elke dag twee keer vijf minuten de nek van je paard te masseren met een open hand. Maak in het begin totaal geen aanstalten om de oren aan te raken. Geef je paard aan het einde van elke sessie een snoepje.”

“Na een week ga je de lengte van elke sessie verlengen en maak je de plek waar je masseert groter. Als je naar de oren gaat en dichter bij het hoofd komt, zal hij zijn hoofd omhoog doen om je te ontwijken. Volg hem rustig met je open hand en ga door met het aaien van de nek. Stop vervolgens en geef hem een snoepje.”

“Forceer nooit iets. Na een tijdje zal je hand richting de oren gaan en naar het hoofd, zonder dat het bedreigend is. Het snoepje is een beloning vanwege het vertrouwen.”

Professional

Cindy schrijft dat je als je hier geen tijd voor hebt, contact op moet nemen met een professional. Er zijn genoeg mensen die zich hebben verdiept in niet-agressieve methodes om het vertrouwen van een paard te winnen. Cindy: “Ze kunnen hun methoden demonstreren zodat je thuis kunt oefenen.”

Je kunt het natuurlijk ook negeren en hopen dat je paard na verloop van tijd vanzelf rustiger wordt op aanraking van zijn hoofd. “Gebruik dan een hoofdstel dat je makkelijk los kan maken en snel op zijn plaats zit.”

Bron: Horse Channel