Lijnzaad
Lijnzaad

Alles wat je wilt weten over lijnzaad

Welzijn Opvallend Voeding

Lijnzaad wordt steeds populairder als voedingssupplement voor paarden en veel voerproducenten voegen het toe aan hun product. Maar wat is lijnzaad nu precies en wat is het nut voor je paard? Vijf vragen over lijnzaad.


Wat is lijnzaad?

Lijnzaad is afkomstig van de vlasplant, die veel voorkomt in koele, noordelijke klimaten. Canada is de nummer één lijnzaadproducent vanwege het ideale klimaat van het land.

Wat zit er in lijnzaad?

Lijnzaad bevat gemiddeld veertig procent vet en is een van de weinige plantaardige bronnen van omega-3 vetzuren. Daarnaast bevat het ook ongeveer dertig procent aan goed verteerbare vezels en twintig procent eiwit.

Gebruik je geheel of bewerkt lijnzaad?

Lijnzaad kan zo gevoerd worden aan paarden, maar de verteerbaarheid van voedingsstoffen, vooral de vetzuren, is dan beperkt vanwege de harde schil. Deze is lastig verteerbaar en het lichaam kan er dus niet bij. Lijnzaad voer je om de spijsvertering te optimaliseren. Gebruik daarom vers lijnzaad of een gestabiliseerd product, zo voorkom je te snelle afbraak van vetzuren. Vermijd ook het weken of koken van de lijnzaden, omdat dit de samenstelling van voedingsstoffen kan veranderen.

Wat zijn de voordelen van lijnzaad?

Onderzoek heeft aangetoond dat vet toevoegen aan het dieet van een paard de huid, vacht en lichaamsconditie verbetert en prikkelbaarheid vermindert. Het normale rantsoen van een paard bevat kleine hoeveelheden omega-3 vetzuren. Het is nuttig om dat aan te vullen met essentiële vetten. Onderzoek bij paardachtigen suggereert dat het toevoegen van een halve kilo gemalen lijnzaad per dag seizoensgebonden jeuk of zomereczeem kan verminderen.
Ook zouden omega-3 vetzuren gunstige effecten hebben voor paarden met ontstekingsziekten als artrose en dampigheid. Onderzoekers hebben de exacte fysiologische mechanismen van deze voordelen nog niet bewezen en daarom is meer onderzoek nodig om de rol van lijnzaad op het afweersysteem verder te onderzoeken.

Hoe voeg je lijnzaad toe aan het rantsoen van je paard?

Een paard mag best een halve kilo gemalen lijnzaad per dag hebben. Maar, zoals met elk supplement, moet je lijnzaad geleidelijk toevoegen aan het dieet van je paard. Dit zorgt ervoor dat het spijsverteringsstelsel zich aan kan passen aan het toegevoegde vet. Net als bij andere granen heeft lijnzaad een scheve calcium-fosfor verhouding, die je in evenwicht moet brengen met de rest van het voer.
Bron: The Horse