Afbeelding
Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Maak jij de uier van je merrie wel eens schoon?

Welzijn Opvallend

De koker van een ruin of hengst moet regelmatig schoongemaakt worden, iets wat niet het allerfijnste klusje is. Wie gedacht had dat probleem met een merrie te omzeilen, heeft het mis. De vagina van je merrie is zelfreinigend, maar wist je dat haar uier soms een beetje hulp nodig heeft?

Een vieze koker bij ruinen en hengsten kan voor nare infecties zorgen. De talgklieren in het slijmvlies van de koker produceren talg. Wanneer dit zich mengt met vuil, vormt er zich smegma, wat zich soms ophoopt tot ‘bonen’. Dit kan ervoor zorgen dat de koker geïrriteerd raakt en gaat zwellen, waardoor het moeilijk wordt om te plassen. Daarom wordt het paardeneigenaren van geadviseerd om de koker zo af en toe schoon te maken.

Talg

Merries kunnen echter een gelijksoortig probleem krijgen. In de huidplooi tussen de spenen kan er zich vuiligheid ophopen. Net als bij ruinen produceert de huid rond de spenen talg. Wanneer je merrie loopt wrijven de zijkanten van de uier tegen elkaar en wanneer je merrie zoogt kunnen de kriebelende lippen van het veulen de huid irriteren. Een laagje talg beschermt tegen dit alles en zorgt ervoor dat de huid van de uier zacht en soepel blijft.

Het kan nooit kwaad om af en toe te voelen of de huid van de uier soepel en zacht is. De huid mag een beetje vettig voelen, wat erop wijst dat de talgklieren hun werk doen. Voelt de uier droog, zitten er korstjes op of lijkt de huid geïrriteerd, dan is er wat mis. Net als bij ruinen en hengsten kunnen er zich stinkende ‘bonen’ van vuil ophopen tussen de spenen. Is dat het geval, dan is een wasbeurt noodzakelijk.

Fris en schoon

Hoe maak je de uier van je merrie fris en schoon? Dat doe je, net als bij hengsten en ruinen, met zeep voor een gevoelige huid (zoals babyshampoo), lauwwarm water en een zachte spons. Doe zelf latex(vrije) handschoenen aan, omdat de vuiligheid best kan stinken. Als alles weer schoon is, gebruik dan een zachte handdoek om de boel af te drogen, zodat er niet meteen nieuwe vuiligheid aan de uier blijft plakken. Vindt je merrie de aanraking erg pijnlijk of ziet de huid er gezwollen en geïrriteerd uit, neem dan contact op met je dierenarts. Je dierenarts kan je een speciale shampoo voorschrijven en je adviseren met welke regelmaat je moet wassen.

Niet iedere merrie is ervan gediend als je aan haar uier zit (kijk uit voor zwaaiende achterbenen), al zijn er merries bij die het best een lekker gevoel vinden: dat plekje kunnen ze zelf meestal niet zo makkelijk kriebelen!

Niet te vaak

Was de uier trouwens ook niet té vaak. Hiermee kun je het probleem namelijk in de hand werken. Omdat je tijdens het wassen talg wegspoelt, zullen de talgklieren druk aan de slag gaan om voor een nieuw, beschermend laagje talg te zorgen. Daar kan vervolgens weer viezigheid aan blijven plakken. Een klein beetje vuil kan geen kwaad! Het hangt natuurlijk af van je merrie, maar bij de meeste merries is het voldoende om de uier zo’n twee tot vier keer per jaar schoon te maken. Wat vaker controleren is natuurlijk altijd verstandig.

Schede

Ohja, over de schede van je merrie hoef je je niet druk te maken. Deze reinigt zichzelf, al mag je die best af en toe een schoonmaken met een beetje lauwwarm water en een spons. Gebruik echter geen zeep, want dit kan - net als bij mensen - de pH-waarde van de vagina aantasten, wat voor vervelende problemen kan zorgen.

Bron: Equus, Bit & Cap