Koker schoonmaken
Koker schoonmaken

De verzorging van je ruin of hengst

Welzijn Opvallend Verzorging

De koker van een ruin of hengst moet regelmatig schoongemaakt worden, iets wat veel paardeneigenaren vergeten of simpelweg niet weten. Niet het fijnste klusje, maar wel noodzakelijk. Een vieze koker veroorzaakt namelijk veel problemen.


Smegma

De koker is een dubbele huidplooi die de inschuifbare penis beschermt. Een vuile koker, met een ophoping van vuil bestaande uit urine en zand, kan leiden tot een infectie of problemen met plassen. Talgklieren in het slijmvlies van de koker produceren talg en wanneer dat gemengd wordt met vuil vormt het grijs tot zwart smegma, dat vaak zogenaamde ‘bonen’ vormt.
Bij de meeste ruinen en hengsten hoopt het smegma zich op, wat leid tot irritaties en problemen. Als de koker geïrriteerd raakt kan hij op gaan zwellen, waardoor het moeilijk wordt voor het paard om te plassen. Een stoffige of vuile omgeving maakt het probleem alleen nog maar erger.
Bij hengsten is het vaak geen probleem, omdat hun penis tijdens het dekken wordt schoongemaakt. Heb je een ruin of een hengst die niet veel dekt, dan zul je dus wel zelf met de handen uit de mouwen moeten.

Wennen

Als je paard niet meer uit schacht tijdens het plassen, een gezwollen koker heeft of er smegma op zijn benen en koker zit, is het tijd om hem schoon te maken. Laat je paard hier rustig aan wennen, het kan helpen om elke keer als je hem poetst zijn koker en de zachte huid tussen zijn achterbenen aan te raken. Zo wordt je paard na een tijdje minder prikkelig. Zorg dat er iemand is die je paard de eerste keer vasthoud en let goed op zijn reactie. Er zijn paarden die het niet fijn vinden en gaan trappen, kijk vooral goed naar je paard.

Materiaal

Wat gebruik je om de koker schoon te maken? Trek zelf eerst latex-handschoenen aan en gebruik zeep voor de gevoelige huid, parfumvrije babyshampoo bij voorkeur. Doe wat op je handen en ga voorzichtig langs de binnenkant van de koker. Met je vingers haal je de korreltjes smegma uit de koker. Als je klaar bent, spoel je de koker af met de slang. Niet op volle sterkte, gewoon zachtjes en zorg dat er absoluut geen zeep achter blijft want dan krijg je alleen maar meer irritaties. Het is makkelijk om de water in de koker te laten lopen en hem daarna dicht te houden, dan spoelt het meeste mee.

Het ideale moment

Het ideale moment om de penis en koker te wassen is na het rijden, veel paarden schachten dan namelijk uit. Als je er een gewoonte van maakt om er na het rijden voorzichtig met een natte doek overheen te gaan, wordt de opbouw van bacteriën voorkomen en daarbij mogelijke infecties.
Bron: The Horse
Koker