Foto: Tim Buiting Photography & Film
Foto: Tim Buiting Photography & Film

Het voordeel van rijden in het bos

Training Opvallend Recreatie

Ga jij weleens het bos in? Het bos is de ideale plek om je dressuuroefeningen nog beter te bevestigen en te werken aan het wederzijdse vertrouwen tussen jou en je paard. Hieronder een aantal redenen waarom het bos zo leuk is!

Werken aan vertrouwen tussen jou en je paard

Voordat je het bos in gaat met je paard, is het belangrijk dat je controle hebt over je paard. Wederzijds vertrouwen is hierbij ook erg belangrijk, je hebt geen hekjes meer aan de zijkant en sommige bossen zijn niet ver verwijderd van autowegen. Kunnen jullie in de bak en op vreemd terrein goed samen overweg? Dan is het bos een hele goede toevoeging aan je training.

Gratis schriktraining

Het bos is gelijk een gratis schriktraining voor jou en je paard. Je komt er de gekste dingen tegen, paraplu’s, mountainbikers, schapen, honden, kinderwagens en tegenwoordig zelfs drones. Super goede oefening dus en wanneer je paard er braaf langs is gegaan, kun je hem later belonen met een fijn stuk galop!

Het bos is iedere dag anders

Zoals hiervoor ook is omschreven, kom je iedere dag wat anders tegen in het bos. Het blijft dus een fijne oefening om aan jullie vertrouwensband te werken. Het is ook fijn voor je paard om mentaal lekker aan de slag te zijn en niet elke dag dezelfde training te hebben. Samen kunnen jullie genieten van alle jaargetijden. :)

Dressuur maar dan anders

Dat je in het bos rijdt, betekent niet dat je geen dressuuroefeningen kunt doen. Sterker nog, sommige paarden zijn erg attent in het bos en zo kun je op mooi vlak pad, nog eens je schouder binnenwaarts of wijken oefenen.
Hier lees je meer tips om dressuuroefeningen in het bos te rijden.

Tempo controle

Als het bos ergens goed voor is, is het wel om de controle over je paard te oefenen. Zoals gezegd heb je geen hekjes meer en moet je dus samen goed kunnen communiceren om tot een fijn tempo te komen. Daarnaast lenen de lange paden zich om mooie overgangen te rijden. Ga eens wat kleiner galopperen en laat je paard op een ander stuk juist lekker gaan. Zo spreek je ook weer andere spiergroepen aan.

Spieren kweken

Dat geldt voor jou maar ook voor je paard. Een lange rit is toch weer anders dan een (kortere) intensieve training. Je kan het misschien merken aan je conditie, of aan je spieren. Je gaat heuvel op en heuvel af, het is allemaal net een beetje anders dan in de bak. En dat is super goed voor jullie beide!

Bron: Bit & Cap