-

Dressuurrijden in het bos

Arnd Bronkhorst

Hoewel we gelukkig weer richting lente gaan, hebben we net een flinke natte periode achter de rug. Beschik je alleen over een buitenbak, dan betekent dat vaak óf niet rijden, óf gewoon de regen trotseren en in de modder rijden. Maar er is een alternatief: in het bos trainen. We vroegen onze lezers welke oefeningen zij daar zoal doen.

Natuurlijk is een bosrit vooral heel fijn voor de ontspanning. Lekker samen met je paard genieten van de omgeving, even niks hoeven en gewoon je hoofd leeg maken. Maar wil je je paard toch trainen, dan kan dat ook prima in het bos. Een fijn alternatief als de bak te nat is om in te rijden, maar ook bij mooi weer een leuke afwisseling voor je paard. Bovendien zijn dressuuroefeningen ideaal om ervoor te zorgen dat je paard op jou blijft letten als hij wat kijkerig is in het bos, merkt een aantal lezers op.  

Tempowisselingen

Een fijne oefening die je in elk bos kunt doen is overgangen en tempowisselingen rijden en veel schakelen. Dat kan zowel in stap, draf als galop. Even flink voorwaarts rijden of uitstrekken en dan je paard terugnemen naar een arbeidstempo of wat meer verzameling. “Goed voor de achterhand en om je rem te testen”, zegt Isabel Kaijen. En bij een buitenrit hoort natuurlijk ook: af en toe je paard lekker laten gaan in (ren)galop. Want waar kan dat immers beter dan in het bos?Rechtrichten

Een ander voordeel van het bos; je kunt er meestal veel langere stukken rechtuitrijden dan in de bak. Zo merkt Ilse Wolfs op: “Ik rijd alleen maar op de weg of het bos omdat ik geen bak ter beschikking heb. Met een paard in revalidatie en opbouw is het bos ideaal. Er zijn lange stukken om hem recht te rijden en steeds langer te trainen in alle gangen. Zo bouwen we alles per minuut op in de gangen stap en draf.”

Wijken voor het been

De favoriete oefening van onze lezeressen blijkt wel wijken voor het been. Dit is een prima oefening voor op een wat breder zandpad. Wijk bijvoorbeeld eerst van de ene kant van het pad naar links en vervolgens weer naar rechts, zodat je zigzaggend over het pad gaat.

Schoudervoor en schouderbinnenwaarts

Is het pad wat smaller, zet dan eens een schoudervoor of schouderbinnenwaarts in. Wissel af tussen beide oefeningen en uiteraard ook met de andere kant.

Oefeningen combineren

Ben je al wat meer thuis in bovendstaande oefeningen, dan kun je ze natuurlijk ook gaan combineren. Zo schrijft Heleen van Zomeren: “Wat je mooi op een pad kan doen in het bos is wijken voor je linkerbeen en dan doorgaan in schoudervoor links, dan appuyeren naar links. Dan weer schoudervoor rechts en een appuyement naar rechts. Daar worden ze heel soepel van. Als appuyeren nog te moeilijk is kun je ook wijken voor je linkerbeen, schoudervoor links, dan wijken voor je rechterbeen en dan schoudervoor rechts. En tussendoor lekker met twee benen naar voren draven. Vooral voor kijkerige paarden is dit supergoed, dan moeten ze op jou blijven letten.”

De omgeving gebruiken

Het bos is natuurlijk een totaal andere omgeving dan de bak en daar kun je gebruik van maken. Een smalle doorgang zoals twee bomen die dichtbij elkaar staan, boomstammen, heuvels, hekjes, water en regenplassen bieden allemaal mogelijkheden. Zo schrijft Ester Aleman: “Wij rijden voornamelijk buiten. Dus voor ons is buitenrijden niet altijd alleen maar lange teugel en hobbelen. Mijn paard heeft vooral geleerd op eigen benen te lopen op de ongelijke ondergronden en over boomstammen te springen. Hier heb je veel heuvels dus kunnen we goed de achterhand eronder zetten. Verder oefenen we de schoudervoor, travers, overgangen, tempowisselingen. En galopwissels op de lange zandpaden. Nu zijn we ook bezig om hekjes te openen. Dat is weer goed voor de reactie op het been en de zijgangen.”

Ontspanning

Ontspanning is uiteraard ook belangrijk en ook dat kun je prima in het bos oefenen. Soms door gewoon het paard lekker een tijd aan een lange teugel stappen of door lang en laag te laten draven. Maar sommige amazones merken dat hun paard tijdens dressuuroefeningen in het bos sowieso meer ontspannen is dan in de bak en ze daardoor fijner in het bos kunnen trainen. Sabrina Nijhuis vertelt dat ze sinds kort alleen met haar pony naar het bos durft en dan lekker dresuurmatig aan de gang gaat. ”Overgangen rijden, pasje links en rechts wijken. En mijn paard lekker laag over haar rug laten draven en galopperen. Ik vind haar zelfs fijner lopen in het bos dan in de binnen en buitenbak”, vertelt ze.

Westernoefeningen

Ben je geen dressuur- maar een westernruiter, dan kun je in het bos natuurlijk ook van alles oefenen. San Visser schrijft: “Buiten kun je prima side-passen, back up (achterwaarts), slalom en keertwendingen om voor-, midden of achterhand oefenen. En trailobstakels, zoals bruggen en hekken.”

Mennen

En menners, wat kunnen die buiten oefenen? Carina Jansen: “Als we het bos ingaan, is het ten eerste om lekker het koppie leeg te maken, ook voor mij als menner. Ik heb nogal een spring in het veld voor de wagen. Verder ben ik bezig met rechtgerichtheid op twee leidsels, schakelen, overgangen en een beetje schoudervoor links en rechts.”

Andere oefeningen

Andere oefeningen die onze lezers graag in het bos doen zijn:

  • Travers
  • Contragalop
  • Galopwissels
  • Halthouden
  • Overgangen stap-galop en galop-stap
  • Slalommen
  • Achterwaarts
  • Keertwendingen
  • Piaffe

(al blijken deze laatste drie oefeningen niet altijd gepland ;-))

Elk terrein is een dresuurterrein

Eigenlijk kun je dus vrijwel alles trainen in het bos, hoewel voltes misschien wat lastig zijn op een bospad. Jody Hofhuis: “Echt alles wat we in de buitenbaan doen, doen we ook tijdens een buitenritje. Zeker twee keer per week zodat mijn merrie er plezier aan houdt. Afwisseling is ‘the key’ tot een fijn paard.” Haar opa vond dat ook, vertelt Eva Desmet: “Elk terrein is een dresuurterrein zei hij. En gelijk had hij.”

Meer lezen over buiten trainen? Bestel dan het Bit-boek Ervaar het buiten trainen via onze webshop!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant