Bitten
Bitten Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Is een dik bit vriendelijker dan een dun bit?

Training Hanarchement Opvallend

Vaak wordt gezegd dat een dik bit vriendelijker is dan een dun bit. Is dat zo? 

Niet per se, volgens Bitfitter Natascha van Eijk. Maar hoe zit dat nou, met de dikte van een bit? 

Natascha van Eijk: “Het klopt dat een dik bit teugeldruk over een groter oppervlak verdeelt. Een dun bit geeft druk op een kleiner oppervlak en kan dus scherper inwerken. Maar het paard moet wel ruimte in de mond hebben voor een dikker bit. Tegenwoordig hebben paarden vaak een klein mondje. Een dik bit past daar simpelweg niet in. Je moet dus een bit kiezen dat qua dikte past bij de ruimte die het paard heeft tussen gehemelte en tong. Een te dun bit is ook niet goed, want als er ruimte over is, kan het bit gaan glijden in de mond.”

14 mm

Natascha meet het vaakst bitten met een dikte van 14 mm. “Sommige dunne bitten zijn alleen als onderlegtrens verkrijgbaar. Het enige verschil met een gewone trens is dat de bitringen kleiner zijn. Soms is dit juist handig, bijvoorbeeld met een paard met een klein hoofdje of met de hele brede neusriemen van tegenwoordig.”

Natuurlijk is het ook belangrijk dat de breedte van het bit past bij de paardenmond. Het bit mag niet zo smal zijn dat de bitringen op de lippen drukken, maar te groot is ook niet goed. “Zeker bij een watertrens denken mensen al snel: laat ik het bit maar ruim aanhouden, zodat de kans op wondjes aan de mondhoeken klein is. Maar een ruimer bit schuift sneller heen en weer in de mond, waardoor er juist wondjes kunnen ontstaan.”