Gamble WhatsApp Image 2021-01-13 at 11.32.09 (1)
Gamble WhatsApp Image 2021-01-13 at 11.32.09 (1)

De Kruising: Arabische Partbred x Paint

Recreatie Rassen Opvallend

Fleur de Groot heeft nog maar pas afscheid moeten nemen van haar paardje El Gamble. Ze haalt graag herinneringen over hem op, zodat iedereen weet hoe bijzonder hij was. Ze zorgde sinds 2016 voor zijn moeder, de Paint-merrie Ice en toen zij drachtig was van de amber champagne greyhengst El Maymoun (v. HM Topaz Mareekk), wist ze al meteen dat ze het veulen graag wilde hebben.

De Kruising:
Arabische Partbred x Paint
Naam: El Gamble
Geslacht: ruin
Stokmaat: 1.48,5
Kleur: bruin
Leeftijd: op 1,5 jarige leeftijd overleden


Amber champagnekleur komt weinig voor

El Maymoun, een Arabische Partbred met 87,5 % Arabisch bloed, staat op de pensionstal waar Ice ook stond, en de merrie had al eerder veulens van hem gekregen. “De eigenaresse van Ice fokte hobbymatig veulens. Ze koos niet alleen voor deze hengst omdat hij bij ons op stal staat, maar ook omdat de amber champagnekleur weinig voorkomt. Ze ging voor een champagnekleurige merrie waar ze later dan misschien weer mee kon fokken”, vertelt Fleur. Alleen bleek toen ze drachtig was van Gamble dat haar rugbanden waren versleten en dat ze na de geboorte zou worden ingeslapen.

“We waren al drie nachten aan het waken tot hij eindelijk geboren zou worden. Dat gebeurde op 10 mei 2019. We zijn direct de auto ingestapt en erheen geracet om de geboorte te kunnen meemaken. De eigenaar van zijn moeder was op tijd, maar ik was net een minuut te laat. Ik wist al toen hij in de buik zat dat ik hem heel graag wilde en het liefst een hengst! En ja hoor een prachtig hengstveulen was geboren. Zijn naam werd El Gamble, vernoemd naar zijn oudere in 2017 geboren broer Gambler die maar 6 maanden heeft mogen worden. Gambler kreeg een ongeval waardoor hij een rugverlamming opliep.”

Apart uiterlijk

“Gamble was een apart paardje. Op stal viel hij op met zijn uiterlijk en hij viel goed in de smaak. Helaas werd zijn moeder al ingeslapen toen hij vier maanden oud was, eerder dan verwacht. Toen is Gamble zich enorm aan mij gaan hechten. Ik ging elke dag naar hem toe en kleine stukjes wandelen. Met 6 maanden oud was hij al aardig verkeersmak en konden we prima een klein rondje samen weg. We konden met elkaar lezen en schrijven. Als hij iets spannend vond dan kwam hij achter me staan en vertelde ik hem dat het goed was.”

“Toen hij een jaar was hebben we ook een schriktraining gedaan. Hij vond wat dingen spannend zoals de waterbak maar uiteindelijk met genoeg aanmoediging ging hij erdoor. Ook het wandelen ging steeds beter, we konden zo een uur weg en dan was hij heel braaf.”

De band tussen Fleur en Gamble werd van lieverlee steeds hechter. “Als ik zijn naam riep, terwijl hij in het land stond, hinnikte hij en kwam hij altijd naar me toe. Soms kwam hij zelfs aangerend als een echte Arabier met zijn staart in de lucht. Ook kon ik in de wei zo een half uur bij hem liggen. Ik kon dan over hem heen stappen en als hij stond kon ik onder hem doorkruipen.”

Droes

Fleur genoot enorm van haar jaarling. Maar in oktober brak er droes uit op de stal waar Gamble stond. Hij raakte ook besmet. “Eerst ontstond er een bult onder zijn kaak. Toen deze was genezen, kwam er een nieuwe bult tevoorschijn.” Daar ging het mis. “Helaas is deze nieuwe bult waarschijnlijk naar binnengeklapt waardoor we 29 november 2020 vroeg in de ochtend werden opgebeld. Gamble werd dood aangetroffen in zijn stal. Hij was er niet meer... De band die ik met hem had, krijg ik nooit meer. Wat mis ik hem.” De dierenarts vermoedde volgens Fleur dat hij wel op slag dood was. “Als de pus in de bloedbaan komt en uiteindelijk bij het hart, stopt het hart ermee.”

Paardenmaat

Fleur denkt dat Gamble wel een paard had kunnen worden. “Als je kijkt naar de stokmaten van beide ouders zou hij rond de 1.60 m worden. Maar ik denk dat de kans groot was dat hij hier iets boven zou komen. Hij scheelde namelijk maar 3 cm met zijn jaar oudere zus.”

Gamble had dus een volle zus, maar Fleur vond ze niet op elkaar lijken. “Given, zijn zus, is van karakter meer haar vader, meer een Arabier. En qua uiterlijk is zij tobiano vosbont. Zijn oudere broer leek wel meer op Gamble. Beiden waren bruin en ook koel van karakter.”

Draven als een Arabier

De bouw van Gamble was best smal, vertelt Fleur. “Zijn moeder was wat breder, maar hij had op dat gebied iets meer weg van zijn vader. Als hij in de bak speelde of op het land rende ging eigenlijk altijd zijn staart omhoog en draafde hij als een Arabiertje. Alleen zijn karakter was totaal geen Arabier, hij was precies zijn moeder: heel nieuwsgierig, onhandig en rustig. Tuurlijk kon hij ook wel eens wilde dagen hebben. Maar langs een vrachtwagen lopen aan een los touwtje of terwijl er een hele grote tractor achter ons zat of zelfs een toeterende auto, daar keek hij allemaal niet van op.”

Fleur was al begonnen om Gamble te beleren als handpaard om hem mee te kunnen nemen op grote ritten. En als ze uiteindelijk op hem zou kunnen rijden, had ze hem allround willen opleiden. “Ik had dressuur met hem willen rijden, veel buitenrijden en af en toe een sprongetje maken.” Hoewel ze natuurlijk helemaal verliefd op hem was, kon ze toch ook wel een puntje van kritiek ontdekken. “Een minpunt was dat hij een kort galopje had. Hij leek mij niet heel lekker zitten daarin. Ik had graag een iets ruimere galop gehad.” Maar dat is natuurlijk achteraf gepraat. ““Het was echt een super speciaal paardje met een speciaal uiterlijk.”

Vind je de kruising Arabische Partbred x Paint een aanrader?

“Ja, ik zou het zeker aanraden. Door de kruising is het een echte allrounder. Je kan er western mee rijden, maar ook dressuur. En als je een Arabier iets te smal vindt, krijg je door deze kruising een net iets breder paard. En hoe leuk is het verrassingselement? Er kan echt van alles uitkomen. Een paard met een kleur, of met een paar vlekken of zelfs heel veel. Of bijvoorbeeld zoals Gamble enkel een wit hoofd.”

WhatsApp-Image-2021-01-13-at-11.32.07
WhatsApp-Image-2021-01-13-at-11.32.06
WhatsApp-Image-2021-01-13-at-11.32.10-2
WhatsApp-Image-2021-01-13-at-11.32.08-1
WhatsApp-Image-2021-01-13-at-11.32.09
WhatsApp-Image-2021-01-13-at-11.32.10