5 Lancelot Hackney
5 Lancelot Hackney

De Kruising: Hackney x Welsh x Fries x Tinker

Recreatie Rassen

“Dit is Lancelot een 3-jarige pony die ik in mijn bezit heb sinds hij 8 maanden oud is”, vertelt Charlie Kaminski. “Ik ben hem tegengekomen tijdens een excursie voor mijn hbo-opleiding Dier en Veehouderij. Hij was toen 4 maanden oud en viel op met zijn mooie hoofd en aftekeningen. De vorige eigenaar zou hem naar de slacht brenge,n omdat hij met deze jonge leeftijd al was begonnen met luchtzuigen. Ik zag in dat dit kwam door verkeerde huisvesting en voeding en vertelde de man dat luchtzuigen geen reden is om een paard of pony naar de slacht te brengen. Hierna vroeg ik hem wat hij voor het veulen moest hebben: als ik de slachtprijs zou betalen, mocht ik hem overkopen.”

De Kruising: Hackney x Welsh x Fries x Tinker
Naam: Lancelot
Geslacht: ruin
Stokmaat: 1.44
Kleur: zwartbont
Leeftijd: 3 jaar

Spontane aankoop

Het was dus een zeer spontane aankoop van Charlie. “Wij hadden wel een woonboerderij, maar geen paardenstal. Ik stuurde mijn moeder een foto van het veulen en vroeg: ‘Wat vind je hiervan?’. Mijn moeder reageerde met ‘cute’, waarop ik haar stuurde: ‘Top! Want ik heb hem net gekocht.’ Mijn klasgenoten en vrienden verklaarden mij voor gek, maar toch wist ik dat ik hem moest kopen. Vanwege zijn jonge leeftijd kon hij nog niet mee naar huis. Samen met mijn vader bouwde ik een stal voor twee paarden en toen Lancelot 8 maanden oud was, haalde ik hem op en bracht hem mee thuis.”

Charlie had eigenlijk geen idee wat haar veulen kon. “Ik had het veulen nooit zien lopen en had eigenlijk geen verwachtingen. Toen ik hem kocht, was dat impulsief: hij kwam op mijn pad. Alles wat hij kon, was mooi meegenomen. Voor die prijs kun je amper eisen stellen aan een paard.” Ze werd blij verrast toen ze Lancelot voor het eerst op de wei zette. “Deze pony kan waanzinnig lopen met veel knie-actie voor en achter. Hij heeft drie ruime gangen met souplesse en vering. Ik heb jaren op een grote dressuurstal meegelopen en wist dat dit wel een leuk dressuurprojectje kon worden.”

Dat is dan ook het doel van Charlie: haar pony uitbrengen in de sport. “Ik ben rustig begonnen met het zadelmak maken, een proces dat heel makkelijk verloopt. Hij is heel werkwillig en doet alles voor eten, wat hem heel trainbaar maakt. Eind dit jaar hoop ik B-dressuur te kunnen starten en zo richting een mooie sportcarrière te gaan. Omdat ik 23 ben betekent het dat ik tussen de paarden moet starten, maar met Lancelot zie ik dit zeker niet als een probleem. Ook lijkt het mij gaaf om wat eventing met hem te doen.”
Knie-actie van de Hackney

Waar we in deze rubriek ook benieuwd naar zijn, is: wat zie je van de verschillende rassen in de kruising? Charlie heeft bij de vorige eigenaar de moeder van Lancelot gezien. “Dat was een Barock Pinto, een Fries x Tinker.” De vorige eigenaar was alleen niet de fokker van haar pony. “Deze stond wel op zijn paspoort en ik heb hem benaderd. Via de fokker kwam ik in contact met de eigenaar van de vader van Lancelot: een driekleur bonte Hackney x Welsh-kruising van slechts 1.30 m hoog. Als ik het goed begrepen heb, heeft de fokker van Lancelot de merrie en de hengst gekruist om het beste van de rassen te combineren. Het karakter en kleur van de Fries x Tinker met de veredeling en maat van de Hackney x Welsh om een leuke veelzijdige sportpony te fokken.”

Lancelot heeft de zwartbonte kleur van zijn moeder geërfd, met vier hoge witte benen.  “Hij heeft verder van ieder ras wel iets: Het nuchtere karakter, de galop en het behang van de Fries, de kleur en achterhand van de Tinker, de draf met veel knie-actie van de Hackney en de maat, het hoofd en de uitstraling van de Welsh. Waar zijn springvermogen vandaan komt, weet ik niet, haha.”

 “Hij heeft een megafijn karakter en is werkwillig en braaf. Hij kan wel wat heet worden en is slim en alert. Het leukste van zo’n pony hebben is ‘the element of surprise’. Mensen verwachten er nooit zo veel van, maar als ze hem dan zien lopen is iedereen altijd verrast hoe goed hij dat doet. Deze week hebben wij voor het eerst met hem vrijgesprongen en ook hierin blinkt hij uit.”

Lancelot reist steeds met Charlie mee. “Hij heeft onderhand bijna de hele Benelux gezien in zijn korte leven, zo is hij van Nederland naar mijn huis in Duitsland verhuisd, heeft hij nog een tijdje op mijn werk bij een dressuurstal gestaan en momenteel staat hij in België waar ik ook woon wegens mijn studie diergeneeskunde.”

Vind je de kruising Hackney x Welsh x Fries x Tinker een aanrader?

“Ja en nee. Ik gun iedereen zo’n fijne pony, alleen ben ik tegen ‘backyard breeding’ (zomaar een willekeurige hengst en een merrie kruisen, red.). Er zijn al genoeg leuke paarden op de wereld en omdat deze kruising voor mij goed uitgepakt heeft, betekent het niet dat alle paarden willekeurig gefokt moeten worden, gewoon omdat het kan.”

4
WhatsApp-Image-2021-03-08-at-09.16.34
WhatsApp-Image-2021-03-08-at-09.16.11
2
1