WhatsApp Image 2021-03-27 at 20.14.48 (1)
WhatsApp Image 2021-03-27 at 20.14.48 (1) Haflinger x New Forest Rinka van Dommelen Foto Sarah van Rossem

De Kruising: Haflinger x New Forest

Recreatie Opvallend Rassen

“Lucas ziet eruit als een witte Haflinger. Hij is net zo stevig en heeft lange volle manen en staart. We noemen hem ook wel ons witte PRE, omdat sommige mensen denken dat hij Spaans bloed heeft”, vertelt Rinka van Dommelen, de eigenaresse van Lucas. Zij rijdt hem sinds dat hij vijf was en is sinds 2016 eigenaar van de witte pony. “Zijn fokker verkocht hem toen hij drie jaar oud was. Later kocht een vriendin van mij hem en toen ben ik hem ook gaan rijden en heb ik hem uiteindelijk van haar overgenomen.”

De Kruising: Haflinger x New Forest
Naam: Lucas
Geslacht: Ruin
Stokmaat: 1.45 m
Kleur: schimmel/wit
Leeftijd: 15

Moeder is New Forest met kwart Arabisch bloed

Rinka heeft nog steeds contact met de fokker van Lucas en weet wie zijn vader en zijn moeder zijn. “De moeder van Lucas is een witte New Forest met een kwart Arabisch bloed. Zijn vader is de Haflingerhengst Midas. De fokster was verliefd geworden op Midas en omdat ze graag een veulen uit haar eigen pony wilde, was ze benieuwd wat deze kruising zou brengen. Ze hoopte dat de sterke eigenschappen van beide pony’s verenigd zouden worden.” Dat is volgens Rinka gelukt. Ze heeft een buitengewoon veelzijdige pony aan haar Lucas.

“We doen van alles. We zijn L2-dressuur geklasseerd, dus af en toe rijden we dressuur, maar we doen ook mee aan crosstrainingen, we hebben een keer 40 kilometer gereden, doen aan skijoring (je met ski’s laten voorttrekken door een paard) in de winter en hebben laatst TREC en Working Equitation ontdekt.” Rinka was verbaasd over hoe goed haar eerste training Working Equitation ging. “Vorig jaar deden we het voor het eerst en omdat hij nergens bang voor is, gaat dat heel goed. Ook bij de dressuur is hij goed aan de hulpen. Ik kan hem precies neerzetten waar ik wil, alle knoppen zitten erop. Hij is denk ik alleen niet geschikt voor de hogere dressuur. Ik ben blij met zijn draf en galop, daarin kan hij wel ruim lopen, maar zijn stap is vrij kort.”
Heel snel optrekken met skijoring

Rinka kan de gangen van haar pony niet echt beschrijven als typisch Haflinger of New Forest. “Ik kan niet zeggen hoe een gemiddelde Haflinger of New Forest loopt, dus dat is lastig vergelijken. Lucas kan wel heel goed verzamelen en op een kort stuk heel goed snelheid maken. Met skijoring in de sneeuw kan hij bijvoorbeeld heel snel optrekken.”

Ook op onregelmatig terrein kan Lucas goed uit de voeten. “Het is een echte berggeit en staat heel stevig op zijn benen.” Die benen had Rinka liever iets langer gezien. “Lucas is vrij fors gebouwd. Voor het mooie had hij wel langere benen mogen hebben.” Omdat hij zo op zijn vader lijkt, is zijn hoofd ook vrij groot uitgevallen volgens Rinka. “Van hoofdstel heeft hij echt een full-maat.”

Van karakter is Lucas volgens Rinka heel stabiel. “Hij is heel cool, eigenlijk nooit ergens van onder de indruk. Hij blijft zo kalm, dat het soms net lijkt alsof hij helemaal geen paard is. Hij is ook wel ruig, hij kan bijvoorbeeld genieten van storm. Een keer had ik hem aan een muur gezet en toen schrok hij van iets, maar daardoor kwam de muurplaat los. Ondanks dat hij het heel eng vond – zijn ogen popten er bijna uit – bleef hij heel rustig en kon ik hem vragen even een stapje naar voren te doen, zodat ik hem los kon maken. Dat vond ik zo bijzonder!”

Lucas mist een oog

Minpunten vindt Rinka moeilijk te noemen. “Lucas heeft sinds kort artrose en daardoor ben ik wat voorzichtiger met hem. Ik hoop dat ik nog lang plezier van hem kan  hebben en nog een keer aan het NK TREC mee kan doen. Dat ligt nog wel in zijn mogelijkheden.” Verder moet Lucas sinds vijf jaar een oog missen. “Dat was een medische misser. Hij had een maanooginfectie en daar kregen we druppels voor. Achteraf bleek dat we die druppels maar voor een beperkt aantal weken mochten gebruiken, maar volgens de dierenarts was het geen probleem als we die langer gebruikten.”

Vind je de kruising Haflinger x New Forest een aanrader?

“Ja, absoluut! Ik vind deze kruising echt heel goed bedacht. Een Haflinger heeft meer body, wat positief is, alleen heb je die vaak alleen in Haflingerkleuren. Ik denk dat zwart ook heel leuk was geweest. En een New Forest is meestal meer een kinderpony dan een Haflinger, die kunnen vaak wat ondeugender zijn. Lucas is ook wat liever dan een gemiddelde Haflinger, denk ik. Hij is echt heel makkelijk met kinderen erbij.”

Lucas veulen WhatsApp Image 2021-03-27 at 19.57.49
Lucas jaarling WhatsApp Image 2021-03-27 at 19.58.09
Lucas 3 jaar WhatsApp Image 2021-03-27 at 19.58.44
WhatsApp-Image-2021-03-27-at-20.14.48
WhatsApp-Image-2021-03-27-at-22.03.36
WhatsApp-Image-2021-03-27-at-21.20.16
WhatsApp-Image-2021-03-27-at-20.14.44-1