Wielko
Wielko

Bijzonder ras: Wielkopolski

Nieuws

Esther Thewissen is de eigenaresse van de Wielkopolski Pollock, een warmbloedras uit Polen. Pollock is een echte clown, die graag met je meedenkt.



Waarom heb je voor dit ras gekozen?


“Als klein meisje heb ik een paar jaar op de manege rond gelopen, maar ik kwam er al snel achter dat dat niet mijn ding was. Af en toe ging ik mee met vriendinnen met hun verzorgpony’s in het bos rijden, dat vond ik geweldig. Toen ik mijn vriend leerde kennen, nam hij me mee naar de stal waar hij reed. We maakten regelmatig bosritten en gingen ook op paardrijvakanties. Heerlijk als je een hobby kunt delen.


Na mijn afstuderen had ik eindelijk meer tijd en geld om een paard te kopen. Ik wist precies wat ik wilde, een valkkleurige paard met veel manen en staart. Uiteindelijk ben ik bij een grappige spikkel gaan kijken die in het bos was ingereden en qua karakter precies bij mij paste. Dit paard bleek een Wielkopolski te zijn, een Poolse warmbloed. Met een onleesbaar paspoort, waar iedere stip netjes op nagetekend was.”



Wat is er zo bijzonder aan het ras?


“Natuurlijk ben ik me daarna gaan inlezen in het ras. Eigenlijk voldoet Pollock helemaal aan de omschrijving. Het is een veelzijdig paard dat graag voor je werkt. Wielkopolski’s hebben een super uithoudingsvermogen, maar zijn wel cool in het hoofd. Dat moet ook wel want ze werden gebruikt voor de cavalerie. Deze paarden zijn ook ontzettend vriendelijk voor mens en dier. Pollock maakt zich nergens druk om en is altijd vrolijk. Voor mij een ideale vriend. Er zit echt geen kwaad in.”



Wat doe je met je paard?


“We rijden vooral buiten, vaak gaat de hond ook mee. Een paar keer paar jaar gaan mijn vriend en zijn merrie en ik met Pollock op vakantie naar een ander gebied, zoals de Veluwe. Dat vindt hij prachtig en dat is echt genieten. Eén keer in de week hebben we dressuurles en soms maken we een sprongetje.


Vorig jaar hebben we voor het eerst meegedaan met TREC. Daar is het een ideaal paard voor, hij maakt zich niet druk en denkt goed mee. Eigenlijk kun je alles met hem doen, we hebben hem zelfs voor de slee gehad in de winter. Ook vindt hij het geen probleem om als ridderpaard gebruikt te worden en vanaf zijn rug pijlen af te schieten.”



Zou je hierna weer voor het ras gaan?


“Ik denk het wel. Het is ook zo leuk dat deze warmbloed nog wel in alle kleuren gefokt mag worden. En voor mij is het karakter ideaal.”



Waarom is Pollock zo bijzonder?


“Pollock kan een clown zijn, zo steekt hij graag zijn tong uit als je een foto wil maken. Per seizoen verandert hij ook van kleur, erg speciaal. Maar hij is vooral vriendelijk. Toen zijn maatje de Fjord ziek was, deelde ze samen hooi en waakte hij ‘s nachts over hem. Dat was echt heel bijzonder. Ook voor kinderen is hij lief. Als er een groep mensen staat, gaat hij het liefst er gezellig bij staan. Het is echt een allemansvriend!”










 Wielkopolski

De Wielkopolski is een warmbloedpaard uit Polen. Het is een modern, veelzijdig paard dat zowel onder het zadel als in het tuig gebruikt kan worden. Er bestaat binnen dit paardenras een tweedeling in een zwaarder en een lichter type. Het paardenras ontstond in het westen van Polen, in de regio rond Poznań, uit kruisingen van nu niet meer bestaande inlandse rassen als Posener en Mazoerenpaard (Trakehner) met Duitse paardenrassen als Hannoveraan en volbloedrassen als Arabier en Engelse volbloed. De Wielkoposlki kan goed galopperen en heeft aanleg voor het springen. Ook in de dressuur boekt hij goede resultaten.

 
Wielko2
Wielko1
Wielko3
Wielko4