hooinet
hooinet

Onderzoek naar de maaswijdte van hooinetten

Nieuws

Er zijn allerlei soorten hooinetten op de markt met allerlei verschillende maaswijdtes, de afstand tussen twee draden of de grootte van de openingen in het net. Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota wilden weten of de verschillende maaswijdten ook verschillende effecten hebben op de tijd die paarden erover doen om hun hooi op te eten. Daarom vergeleken zij in een onderzoek onder acht gezonde volwassen paarden drie verschillende maaswijdten met elkaar.


Steeds meer mensen gebruiken hooinetten voor hun paarden. Bijvoorbeeld om hun paard langer over het hooi te laten doen, om de voedselinname te beperken of om zuiniger om te gaan met hooi. In het onderzoek werd het effect van drie hooinetten met verschillende maaswijdten en hooi op de grond voeren met elkaar vergeleken.

  • Hooinet met een maaswijdte van 15,2 centimeter

  • Hooinet met een maaswijdte van 4,5 centimeter

  • Hooinet met een maaswijdte van 3,2 centimeter

  • Hooi gewoon op de grond gevoerd


Het onderzoek werd uitgevoerd in een periode van acht weken. Alle paarden doorliepen de onderzoeksprocedure met elk hooinet en zonder hooinet twee keer. De paarden kregen twee keer per dag hooi in een individuele stal. De paarden kregen allemaal één procent van hun lichaamsgewicht in hooi, zo werd de hoeveelheid hooi voor alle paarden gelijk gehouden. Per voerbeurt mochten de paarden vier uur eten. Aan het eind van die vier uur haalden de onderzoekers de hooinetten weg en wogen ze het overgebleven hooi in de netten en op de grond van de stal.

Maaswijdte maakt zeker verschil


In dit onderzoek kwam geen verschil naar voren in de eettijd en overgebleven hoeveelheid hooi tussen het hooinet met de mazen van 15,2 centimeter en voeren op de grond. Bij zowel het hooinet met de grote mazen als het voeren op de grond, werd het hooi in ongeveer drie uur opgegeten.

Uit het onderzoek bleek ook dat de hooinetten met een maaswijdte van 4,5 en 3,2 centimeter ervoor zorgden dat de paarden langer over hun eten deden. Bij de hooinetten met mazen van 3,2 centimeter waren geen van de paarden in staat om al het hooi binnen vier uur op te eten. Bij de hooinetten met mazen van 4,5 centimeter hadden vijf van de acht onderzochte paarden hun hooi binnen vier uur op.

De onderzoekers voerden voor de zekerheid nog een tweede experiment uit. Hierbij werden dezelfde acht paarden in twee groepen opgedeeld. Zij kregen zeven dagen lang alleen hooi in de hooinetten met mazen van 3,2 centimeter of die van 4,5 centimeter. Daarna kregen de paarden zeven dagen lang eten uit het andere hooinet. De paarden mochten dit keer zo lang over hun eten doen als ze wilden, waarbij de eettijd werd opgemeten. De hooinetten werden weggehaald als ze leeg waren of als de paarden er tien minuten of langer geen interesse meer in toonden. De paarden met het hooinet van 4,5 centimeter deden gemiddeld 5,1 uur over hun hooi. De paarden met het hooinet van 3,2 centimeter deden gemiddeld 6,5 uur over hun hooi.

De conclusie


Volgens de onderzoekers zijn hooinetten met kleinere mazen voor paardeneigenaren een praktische en betaalbare manier om de inname van ruwvoer waar nodig te beperken, maar bovenal om de tijd die paarden doen over hun eten te verlengen.

Gelden de resultaten van dit onderzoek ook voor jouw paard?


Bron: Natuurlijk Paarden