citrus
citrus

Citruspulp mogelijk geschikt als paardenvoer

Nieuws

Onderzoekers hebben geen problemen ontdekt met de toevoeging van maximaal 28 procent citruspulp aan krachtvoer. Citruspulp is een restproduct van de sinaasappel industrie. Er is veel van beschikbaar en het is economisch geschikt om het toe te voegen aan paardenvoer.


De onderzoekers uit Brazilië en de Verenigde Staten voerden een studie uit met vijf volwassen paarden, waarin ze keken hoe de dieren reageren op de pulp. Ze onderzochten de verteerbaarheid en de hoeveelheid koolhydraten.

De paarden in het onderzoek stonden in individuele stallen en kregen hooi en krachtvoer. In het krachtvoer werden verschillende hoeveelheden citruspulp toegevoegd: 0, 7, 14, 21 en 28 procent. Er bleef niets over, dus de paarden vonden het smakelijk.

Er werden geen verschillen gevonden in de mest van de dieren. Er werd wel een verschil gevonden in de oplosbare koolhydraten.

Roberta Brandi en haar collega’s publiceerden hun bevindingen in Food and Nutrition Sciences. Ze schrijven dat de pulp tot 28 procent van het krachtvoer in beslag mag nemen. Ook zeggen ze dat het een veilige energiebron is.

De onderzoekers stellen dat een hoeveelheid van zeven procent van het krachtvoer een optimale hoeveelheid is.

Bron: Horsetalk