101029663_ABFweb
101029663_ABFweb

Genetisch gemanipuleerd paardenvoer in Nederland

Nieuws

Je komt het begrip GMO-vrij steeds vaker tegen. In de supermarkt of ergens in de media. Maar, weet jij eigenlijk al wat GMO betekent? Best handig om te weten, want je kunt ook steeds vaker ook voor GMO-vrij paardenvoer kiezen. Hieronder lees je wat voor soort voer dit is.


Genetically Modified Organism


De afkorting GMO staat voor ‘Genetically Modified Organism’. In goed Nederlands ook wel ‘genetisch gemodificeerde (of gemanipuleerde) organismen’. GMO-vrij is het tegenovergestelde. Dit heet ook wel non-GMO en staat daarmee voor juist niet genetisch gemodificeerd of gemanipuleerd.


Genetisch manipuleren houdt in dat er door de mens in de basiseigenschappen van bijvoorbeeld soja- of maïsplanten iets blijvend veranderd wordt. Dit genetisch manipuleren wordt al bijna 90 jaar op allerlei manieren gedaan. De techniek is bedoeld om planten beter bestand te maken tegen insectbestrijdingsmiddelen, droogte of plantenziektes.


GMO soja en maïs in paardenvoer


De eerste toepassingen van genetische manipulatie waren natuurlijk nog maar heel kleinschalig. Maar vooral in Amerika is het op grote schaal verbouwen van genetisch gemanipuleerde planten inmiddels heel normaal. In Europa zijn de regels strenger. Hier zijn alleen gemanipuleerde soja, maïs en olie uit koolzaad toegestaan. Weinig kans dat je daar iets van tegenkomt dus? Dat is niet helemaal zo, want juist soja, maïs en koolzaadolie worden regelmatig als grondstof voor paardenvoer gebruikt.


Is genetisch gemanipuleerd voer goed of slecht?


Is paardenvoer met genetisch gemanipuleerde grondstoffen goed of slecht? Daar is geen duidelijk antwoord op mogelijk. De onderzoeksresultaten van wetenschappers lopen nogal uiteen. Er zijn mensen die al vanaf het begin twijfels hebben bij het genetisch manipuleren van planten. Maar er zijn ook grote groepen die het handmatig verbeteren van gewassen juist toejuichen.


Wie er gelijk heeft blijft in het midden omdat de lange termijn effecten van genetische manipulatie nog niet goed genoeg zichtbaar zijn. Dit komt doordat het een relatief ‘nieuwe’ techniek is en of het toepassen ervan goed of slecht voor de gezondheid is weet eigenlijk niemand echt helemaal zeker.  Zolang het tegendeel niet onomstotelijk bewezen is, blijven beide opties mogelijk. Wat daardoor wereldwijd natuurlijk tot steeds meer discussies tussen voor- en tegenstanders leidt.


Keuzemogelijkheden bij paardenvoer


Wat jij er zelf van vindt ligt helemaal aan je eigen beeldvorming en ideeën. Naast bijvoorbeeld GMO-vrije eieren en melk in de supermarkt kun je ook voor je paard kiezen voor GMO-vrij voer als je dat wil.


Nicole Slijkerman van de voervergelijkingssite Voervergelijk geeft aan dat je meer informatie over GMO-vrij voer kunt vinden op de website van Voervergelijk. Verder zie je hier dat er voor biologisch paardenvoer sowieso nooit gebruik gemaakt wordt van genetisch gemanipuleerde grondstoffen. Kies je voor biologisch? Dan kies je daarmee automatisch ook voor GMO-vrij.


Voor alle andere soorten paardenvoer zie je op het etiket of er wel of geen genetisch gemodificeerd materiaal in zit. En of dat goed of slecht voor je paard is? Die keuze is aan jou.


Meer over paardenvoeding lezen? Bestel dan VOER. in onze webshop!


Bronnen: Bitmagazine; Voervergelijk