draf uitstrekken
draf uitstrekken

Taktfouten in de uitgestrekte draf

Nieuws

Dressuur rijden is soms net een puzzel. Heb je net dat ene onder de knie, of dat lekkere gevoel dat het goed gaat, dient het volgende probleem zich alweer aan. Hoe ga je dat nou weer oplossen? Bit-redacteur Tessa van Daalen schreef samen met David de Wispelaere het boek Paardrijden met Gevoel, deel II. In dit boek krijg je antwoorden op veel rijkunstige vragen. Lees hier het hoofdstuk over taktfouten in de uitgestrekte draf.Als je begrijpt waarom iets fout gaat, is het makkelijker om er iets aan te doen. Dat lukt echter alleen als je goed kunt voelen wat er onder je gebeurt en je het paard niet in de weg zit. En dat is precies de reden waarom de juiste houding van de ruiter zo belangrijk is. Helaas is de mens van nature eigenlijk niet zo handig gebouwd om paard te rijden. Je moet er wel moeite voor doen om die juiste houding te krijgen en vooral ook te handhaven, helemaal als het rijden even niet zo gaat als je zou willen. Zonder een goede houding is het oplossen van rijproblemen namelijk veel moeilijker. Dan werk jij je paard tegen.

Als iets niet wil, krijgt het paard vaak de schuld. Maar hij is ’s ochtends echt niet opgestaan met het idee dat hij jouw dag eens even zal verpesten. Paarden praten niet met woorden, maar met subtiele gebaren en aanrakingen. Wil je vanaf zijn rug het paard iets duidelijk maken, verdiep je dan in zijn taal. Hij wil echt alles voor je doen, maar dan moet hij wel begrijpen wat je bedoelt. Dat betekent dus dat je de juiste signalen moet geven. Niet te veel tegelijk, want dat is verwarrend en ook niet te hard of op het verkeerde moment, want dan schrikt hij van je. Het goede gevoel, waar iedere ruiter naar streeft, is de harmonie tussen jou en je paard, waarin jullie elkaar begrijpen en aanvoelen. Om dat te bereiken moet jij je best doen om het goed te doen.

Ik heb taktfouten in uitgestrekte draf


Als je je proef in een knollenveld met geulen en kuilen moet rijden, zoals in de zomermaanden soms nog wel eens voorkomt, kun je het je paard niet kwalijk nemen als hij een misstap maakt tijdens de middendraf of uitgestrekte draf. Gebeurt dit je vaker, ook in een baan zo glad als een biljartlaken, dan verliest je paard zijn balans om een andere reden.

Spanning, luiheid, scheefheid of een wiebelende ruiter zijn enkele oorzaken voor taktfouten in drafverruimingen. Aanleuning is een belangrijk punt. Je kunt namelijk voelen aankomen wanneer het mis gaat. Meestal gaat het paard zwaarder op je handen leunen en dus op de voorhand voorafgaande aan een fout. Hij draagt zichzelf niet meer. Voor een goede uitgestrekte draf is het belangrijk dat het paard deze krachtige, grote beweging volhoudt zonder zijn balans te verliezen en voorover te gaan. Dat vergt veel draagkracht. Train dat door steeds kleine stukjes te doen, bijvoorbeeld twee à drie passen en dan weer naar een arbeidstempo. Dat breid je langzaam uit naar steeds meer passen. Oefen dit eens op de volte. Dat helpt tegen achter wijdbeens gaan in uitgestrekte draf.

Probeer je paard niet met de teugel op de achterhand te houden, maar met je zit. Wees mee in de beweging, dus niet achterover of tegen gaan hangen, want dan moet het paard jou meeslepen. Te veel tegenhouden of jezelf in evenwicht houden met de teugels geeft snel een verstoring van het evenwicht van het paard, waardoor hij een been aan de grond zet om niet om te vallen.

Als je paard halverwege de uitgestrekte draf gespannen raakt, kan dat komen doordat jij te veel dwingt. Ga voor dat moment optreedt eens iets lichter zitten, desnoods zelfs in verlichte zit, om de rug de ruimte te geven. Is je paard liever lui dan moe, herhaal je hulp dan voordat hij inzakt en taktfouten gaat maken. Bij een scheef paard is een gelijk contact op twee teugels belangrijk. Duw hem met je been aan de ‘zware’ kant naar de teugel aan de ‘lichte’ kant, dus bijna wijkend.

Bestel hier het boek paardenrijden met gevoel, deel II in onze webshop! Bit-abonnees krijgen 20% korting.