galop detail benen
galop detail benen

Videoblog: Het nut van galopwerk

Nieuws

In de training van een paard heb je de keuze uit verschillende gangen. Doorgaans zijn dit de stap, draf en galop. “Voor veel ruiters en amazones, zeker degenen die dressuur rijden, geldt dat de galop vaak als laatste en soms ook het minste aan bod komt”,  vertelt paardenfysiotherapeute Gisella Bartels. “En dat is zonde, want galopwerk is enorm waardevol.”


Met galop train je de conditie van je paard, maar je traint ook zijn bil-, been- en buikspieren. “Bovendien is galop de gang bij uitstek om de rug en het bekken soepel te houden of te maken”, weet Gisella. “Schroom dus niet om, zodra je enige controle hebt over je paard, veel te galopperen en daarin ook goed te variëren qua tempo, hoofd-halshouding en qua oefeningen.

Deze videoblog geeft je de nodige informatie over galopwerk in je training en is bedoeld ter inspiratie. Ook nu weer geldt dat we geen perfect voorbeeld wilden stellen. We streven immers allemaal naar perfectie maar hebben het nog geen van allen bereikt… Door galopwerk in je training op te nemen en zo heel bewust bepaalde facetten te trainen kun je je paard verbeteren. Je zult merken dat het draf- en stapwerk na de galop een stuk makkelijker gaan. In galop leert een paard immers zijn buikspieren goed aan te spannen. Daarnaast wordt zijn rug ook nog een soepeler. En dat voel je! De boodschap is dus: meer galopperen en meer variëren. Dat kan in de bak, in het bos of op het strand. Dus doe jezelf en je paard een plezier en galoppeer!”



Bekijk hier meerdere videoblogs van Gisella.