rug
rug

Zenuwontstekingen: slechte prognose

Nieuws

Vallen, onhandige bewegingen en vastliggen in de stal kunnen veroorzaakt worden door neuritis (ontstekingen van de zenuwen) in de wervelkolom van het paard. Pijn, stijfheid, slechte reflexen en verminderde functies zijn een teken dat de zenuwen in een bepaald deel van de nek of rug zijn beschadigd door trauma of compressie. Veel van deze blessures lossen met de tijd op, maar sommige leiden tot permanente problemen.


Neuritis die invloed heeft op de lagere rug van het paard kan zich geleidelijk ontwikkelen, maar het kan ook onmiddellijk opdagen na een val of ernstig wringende beweging. In beide gevallen is het probleem meestal een verwonding in het bekkengebied van het paard. Irritatie en zwelling van de verwonding drukken op de cauda equina, het eindpunt van het ruggenmerg waar de zenuwvezels beginnen te vertakken. Deze zenuwen besturen de blaas, het rectum en de anus van het paard. De meest voorkomende symptomen van neuritis aan de cauda equina zijn het laten lopen van de urine, gebrek aan anale spanning, moeite met mesten en een verminderd vermogen om de staart te bewegen. Sommige paarden ontwikkelen ook spierverlies, struikelen, slepen met hun hoeven en hebben coördinatiestoornissen aan de achterbenen.

Volgens Dr Bryan Waldrigde, dierenarts aan het Kentucky Equine Research, kunnen andere aandoeningen als equine protozoal myeloencephalitis, hersenvliesontsteking of het herpesvirus soortgelijke symptomen veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat een dierenarts het paard onderzoekt en het specifieke probleem diagnosticeert, om vervolgens een behandeling te suggereren.

Het lange-termijn beheer van paarden met zenuwontstekingen zijn tijdrovend en arbeidsintensief, omdat het rectum van ernstig zieke paarden regelmatig moet worden geleegd. Of het behandelen van chronische infecties aan de huid veroorzaakt door het broeien van urine. Hoewel sommige paarden met zenuwontstekingen verbeteren naarmate de tijd vordert, laten maar weinig dieren significant herstel zien en worden de meesten geëuthanaseerd.

Bron: Equinews