trailer
trailer

Je paard vervoeren in de winter

Nieuws

De meeste paarden die regelmatig op wedstrijd gaan, zijn het gewend om in de trailer te staan. Toch zijn er in de winter wat extra aandachtspuntjes voor het vervoeren van je paard. Met deze tips van The Horse ben jij in ieder geval goed voorbereid.


Transport in de winter kan uitdagend zijn. Naast de winterbanden, een goed nagekeken trailer en het weerbericht, zijn er ook dingen die je kunt doen om het welzijn van je paard te verhogen. Als je paard zich prettig voelt tijdens het transport, zal hij of zij veel minder stress ervaren. Dit zorgt uiteindelijk ook nog voor betere prestaties op wedstrijd.

Zorg voor ventilatie, ook al is het koud


Doe de ramen of dakluiken van de trailer niet dicht, ook al is het koud. Dit is belangrijk voor de ventilatie. Zelfs als het buiten ijskoud is, kan de temperatuur in een dichte trailer hoog oplopen. Het temperatuurverschil is niet prettig en je paard kan flink gaan zweten. Frisse lucht zorgt er ook voor dat schimmels, stof en urine- en mestgeur verdwijnen.

Wel of geen deken op?


Een deken is niet altijd nodig. Als er meer paarden in de trailer staan, wordt het binnen sneller warm. Een geschoren paard dat alleen vervoerd wordt zou een deken moeten dragen, maar een pony of paard met een dikke wintervacht heeft er waarschijnlijk geen nodig.

Zorg voor voldoende water


Met koude temperaturen is het extra belangrijk dat een pony of paard goed drinkt, ook in de trailer. Veel paarden drinken niet graag tijdens het transport. Zorg dat ze voor en na de rit genoeg kunnen drinken. Of stop onderweg een paar keer, zeker bij lange ritten. Je hebt de grootste kans dat je paard drinkt als het water een beetje lauw is.

Ga je op wedstrijd? Laat je paard even bijkomen


Het is ook belangrijk dat je paard genoeg tijd heeft om te rusten voordat hij moet presteren. De spieren herstellen en het stressniveau gaat omlaag, waardoor je paard straks beter kan presteren.

Bron: The Horse