donker
donker

Hoe goed zien paarden in het donker?

Nieuws

Als je weleens in het donker door de weide hebt gelopen, kreeg je misschien het idee dat je paard jou beter zag dan jij hem. Of misschien hoorde hij je gewoon aankomen of rook hij je. Hij wist in elk geval dat je eraan kwam. Equinews legt uit waarom.


Onderzoekers in Australië deden twee onderzoeken om het zicht van paarden tijdens verschillende lichtinvallen te meten. In de eerste studie testen ze de hoornvliezen, lenzen en waterige en glasachtige weefsels van 24 net geslachte paarden om te bepalen hoe goed ze ultraviolet licht filterden.

Uit de resultaten bleek dat het patroon van UV-filtering bij paarden ligt tussen wat kenmerkend is voor dagdieren en nachtdieren. Dit patroon is kenmerkend voor schemeringsdieren, wat laat vermoeden dat paarden een verbeterde mogelijkheid hebben om omgevingslicht in de buurt van ultraviolet licht te zien. Het menselijk oog kan hier geen licht detecteren, wat betekent dat paarden in de schemer beter zien dan mensen. Een paard ziet in het complete donker echter net zoveel als ons.

In het tweede onderzoek lieten de wetenschappers paarden tijdens verschillende lichtintensiteiten over obstakels lopen. Bij het volle zonlicht, tijdens bewolking, tijdens een nacht met maanlicht en tijdens een bewolkte nacht. Ze gingen er vanuit dat het paard over het obstakel zou gaan als hij het zou zien en noteerden het aantal keer dat het paard de balk raakte. De resultaten werden gecorreleerd aan het lichtniveau,  de leeftijd van het paard, vader en moeder en trainingseffect.

Er werd slechts een kleine afwijking gevonden in het aantal keer dat het obstakel werd geraakt tijdens de verschillende lichtomstandigheden. In het donker raakte ze de balk het minste aan, maar dat aantal steeg snel wanneer er in het maanlicht werd gewerkt of in de volle zon. Er werd dus het tegenovergestelde gevonden van wat er werd gedacht. Dit kan komen doordat paarden voorzichtiger zijn als het donker is en minder precies wanneer ze alles goed konden zien. Na een tijdje werden de prestaties beter, wat een effect liet zien van de training.

De onderzoekers vonden een aanzienlijke variatie in het aantal aanrakingen per individueel paard. Wanneer de resultaten werden getoetst aan de vader was er weinig verandering, maar het effect van de merrie was veel groter, wat aangeeft dat de visuele prestaties een sterkere erfelijke component aan de moederlijke ouder gerelateerd  kunnen hebben.

Bron: Equinews