071026860_ABFweb
071026860_ABFweb

Het zicht van paarden: Hoe zit dat?

Nieuws

Het zicht van je paard is niet iets waar je dagelijks over nadenkt. Soms is het voor jou als ruiter een raadsel waar je paard van schrikt, zo heeft iedere ruiter wel ervaring met ‘bakspoken’. Wat ziet een paard wel en wat ziet hij niet? Heeft hij een blinde vlek en zit er verschil in rijden op de linker- of rechterhand? Bit vroeg het paardenarts Iris van Gulik.


Blinde vlek

Waar een mens maar ongeveer 140 graden kan zien, is het gezichtsveld van een paard bijna 360 graden. “Er wordt geschat dat paarden ongeveer 350 graden rond kunnen kijken omdat de ogen van een paard zich aan de zijkant van het hoofd bevinden. Alleen recht vóór en achter het hoofd ziet een paard niets, hier zit dus een ‘blinde vlek’.”

Omhoog en omlaag

“Hoe paarden diepte precies zien is niet bekend. Wat wel opvallend is, is dat paarden hun hoofd omhoog en omlaag bewegen als ze ergens op af lopen wat ze eng vinden.” Het gezichtsveld van een paard is minder hoog, maar wel veel breder. Ze zien namelijk scherp in een langwerpige strook waarvan de binnenste baan volledig scherp is. Wij mensen zien bijvoorbeeld scherp als we focussen op één punt. Als een paard iets scherp wil zien dat laag bij de grond is, zal hij zijn hoofd lager brengen, om op die manier de ‘strook’ naar beneden te verplaatsen. Bijvoorbeeld als je iets passeert waar je paard ‘bang’ van is, zal je paard zijn hoofd lager dragen om het voorwerp scherper te kunnen zien.

Kleuren

Dat paarden kleuren zien is zeker. Australische oogspecialist dr. Alison Harper zegt hierover: “Paarden hebben echter maar twee type kegeltjes (kegeltjes zijn de cellen die ervoor zorgen dat je kleur ziet) en hun kleurzicht is vergelijkbaar met een kleurenblind persoon: zij zien blauw, geel, wit en grauw, maar kunnen groen en rood slecht van elkaar onderscheiden.” Het kleurenpalet van een paard heeft soms ook gevolgen voor zijn prestaties .Denk bijvoorbeeld aan een springwedstrijd waarbij er verschillende kleuren hindernissen en balken worden gebruikt.

Schrikken om ‘niets’

Daarentegen hebben paarden weer meer staafjes in het oog dan mensen. “Dit houdt in dat ze lichtgevoeliger zijn dan wij. In het donker, en vooral in de schemering zien ze beter. Wel duurt het langer voordat ze zich kunnen aanpassen in een situatie van licht naar donker of andersom. Daarnaast zijn paardenogen gevoeliger voor beweging, dit komt vanuit hun (prooidier)instinct. Op grote afstand kunnen ze kleine bewegingen al snel waarnemen”, aldus Harper. Dit is goed om in je hoofd te houden als je weer eens boos wordt op je paard, omdat hij zogenaamd ‘ergens’ van schrikt.
Bij een bosrit, schriktraining of tijdens HorsEscape is het erg belangrijk dat je bovenstaande feitjes in je hoofd houdt. Je kan als ruiter hier goed rekening mee houden door niet boos te worden als je paard ‘schrikt om niets’, hij ziet iets wat wij niet kunnen zien. Daarnaast is het heel normaal dat je paard linksom anders op een situatie reageert dan rechtsom. Het paard ziet met beide ogen samen slechts zo’n 70 graden. Wat hij linksom ziet, heeft hij dus rechtsom nog niet helemaal gezien. Het beeld kan dan heel anders binnenkomen vanaf de andere kant.

Denk dus voortaan als je paard schrikt nog een extra keer goed na of het wel zo eerlijk is om boos te worden. De kans is heel groot dat je paard iets ziet wat er in jouw ogen niet is, of juist iets niet ziet wat jij wel ziet. Hopelijk begrijp je je paard nu net een stukje beter en kunnen jullie dit ook toepassen wanneer hij de volgende keer wat spannends ziet.

Bron: Bitmagazine.nl, Horses.nl
zich2
zicht
zichtw
zicht1