slapen
slapen

Hoe slapen paarden?

Welzijn Opvallend Verzorging

We weten allemaal hoe een dommelend paard eruit ziet: één been op rust, een laag hangend hoofd, ontspannen oren, een hangende onderlip en misschien zie je zelfs spiertrekkingen. Als prooidier kan een paard het zich niet veroorloven om teveel tijd plat op zijn zij te slapen, maar ze hebben wel degelijk af en toe een diepe slaap nodig. Hoe zorg je ervoor dat je paard genoeg slaap krijgt?

Paarden die niet echt diep slapen, de zogenaamde REM-slaap, krijgen te maken met gedragsveranderingen. Ze worden nerveus en prikkelbaar en hun fysieke prestaties dalen. De doorsnee nacht van een paard bestaat uit grazen, staand dommelen en korte periodes van diepe slaap op de zij. Een paard heeft gemiddeld twee tot drie uur aan remslaap per nacht nodig, maar ze slapen maar tien tot twintig minuten per keer, verspreid over de nacht.

Eisen voor stal

Een paard zal alleen gaan liggen en in de REM-slaap komen als hij voor honderd procent comfortabel is met de omgeving. Voor paardeneigenaren betekent dit dus dat je moet zorgen voor een veilige plek. De volgende tips kunnen je helpen met de keuze voor de slaapplek van je paard:

  • De grootte van de stal. De meeste volwassen paarden - grote warmbloeden en trekpaarden uitgesloten - voelen zich al comfortabel in een stal van 3,5 x 3,5 m. De meeste paarden zullen echter niet gaan liggen als de stal te klein is en daar hebben ze een goede reden voor. Een paard dat gaat liggen en niet meer op kan staan - omdat de ruimte te klein is of zijn benen te dicht bij de muur liggen - heeft namelijk een probleem.
  • Bodembedekking. Je kunt natuurlijk bedenken dat een betonnen vloer geen fijn matras is, maar hoeveel bedekking moet er liggen en wat voor soort? Er ligt voldoende stro als het zorgt voor demping, isolatie en absorptie. Hetzelfde kan gezegd worden voor krullen; een rubberen mat kan ervoor zorgen dat het net iets warmer blijft.
  • Donker. Doe de grote lichten op stal ‘s nachts uit. Als lichten nodig zijn voor de veiligheid, overweeg dan het gebruik van bewegingssensoren of licht dat niet in de stallen schijnt. Net zoals kunstlicht de vruchtbaarheid van de merrie beïnvloed, kan het ook het dag-nachtritme van je paard beïnvloeden. Houd daarom de lichten uit of dim ze zoveel mogelijk.
  • Vredig en stil. Kleine stallen hoeven hier niet over na te denken maar grotere stallen met drukke wedstrijdschema’s of fokprogramma’s zijn vaak 24/7 in de running. Deze omstandigheden zijn vaak de oorzaak van depressie door te weinig REM-slaap. Als je paard tekenen begint te vertonen, kijk dan waar hij in de buurt staat. Misschien staat hij in de buurt van het washok of de poetsplaats en kan hij daarom de slaap niet vatten. Je kunt dan bekijken of het een mogelijkheid is hem te verplaatsen naar een rustigere stal.

Eisen voor weide

De eisen van de weide zijn iets minder specifiek. Grootte is namelijk vaak al geen probleem en de meeste paarden gaan gewoon liggen in de modder of in het gras. Maar houd met buitenslaappartijtjes wel rekening met de rangorde van de kudde. Als er een paard is dat bekend staat als pestkop voelt je paard zich misschien niet comfortabel genoeg in de kudde en zal hij niet gaan liggen. Dit is ook belangrijk wanneer je een nieuw paard introduceert in de kudde.

Bescherming tegen de elementen is ook iets wat je moet afwegen. Veel paarden vinden het prima om te slapen in de sneeuw, maar als ze te lang op een vochtige grond liggen bestaat de kans dat ze ziek worden. Zorg er daarom voor dat je paard altijd de beschikking heeft tot een droog plekje.

Reizen

Houd ook in gedachten dat een paard niet goed slaapt wanneer je aan het reizen bent. Als je een week op wedstrijd bent geweest, zorg er dan voor dat je paard thuis de kans krijgt om zijn verloren slaap in te halen.

Natuurlijk zijn er ook paarden die overal doorheen slapen. Soms kom je in aanraking met een paard dat er geen punt van maakt te slapen in een grote wei, op wedstrijd of gewoon overal. Zulke paarden dommelen zo fijn dat je als eigenaar gewoon jaloers wordt. Van zulke paarden kunnen wij weer wat tips gebruiken!

Bron: Horse Channel