140603110_ABFweb
140603110_ABFweb

Karavaan Friese paarden komt aan op eindbestemming

Nieuws

Bijna 5 maanden lang trokken Gerard Paagman en 24 anderen met een karavaan van zeventien Friese paarden door Amerika. Gisteren kwam de karavaan aan op de eindbestemming: Weirsdale, Florida.


Aan de trektocht ging twee jaar voorbereiding vooraf. Zo regelde Paagman twee transporttrailers voor water, voor de 1200 kilometer woestijn die de karavaan moest doorkruisen. Maar de droom om met Friese paarden door de zuidelijke staten van Amerika te rijden, had hij al veel langer.

Avontuur


Voorafgaand aan zijn avontuur vertelde Paagman: “We begonnen met de voorbereiding van deze reis twee jaar geleden. Het is een grote logistieke operatie en het zal zeker een uitdaging worden. Deze lange afstandtocht gaat over het genieten van de reis en gaat door het diepe zuiden van de Verenigde Staten. We hebben met paard en wagen de tijd om de schoonheid van de plaatsen waar we doorheen reizen rustig in ons op te nemen. Maar het gaat vooral om de gezelligheid: samenwerken en reizen, het omgaan met de uitdagingen als een team en contacten leggen met de mensen die we tegen komen”.

Liefhebber van het Friese paard


Gerard Paagman emigreerde met zijn gezin achttien jaar geleden naar Canada en hij heeft niet stil gezeten. De Hollander, bekend om zijn oranje outfits en houten klompen, is een liefhebber en promotor van het Friese Paard in Noord-Amerika. Hij reist met zijn paarden door heel het land voor wedstrijden en demonstraties.

Hollywood-paarden


Een van de hoogtepunten was het overbrengen van de Olympische vlam over een bevroren meer in Canada toen daar in 2010 de Olympische Winterspelen werden gehouden. Daarnaast is hij de leverancier van Hollywood sterren. Alle Friezen in de films ‘The Hunger Games – Catching Fire’ zijn door hem getraind.

 

Ter ontspanning werden de paarden losgelaten op het strand: 

Een video van de laatste loodjes: 

Eerder gepubliceerd over dit avontuur:


De Caravan: De reis van je leven
Karavaan trekt door Noord-Amerika
De Friese paarden in de Caravan

Bron: Bitmagazine / Leeuwarder Courant / Facebook Gerard Paagman