Mijn paardendroom in Canada
Mijn paardendroom in Canada

Mijn paardendroom in... Nobleford, Canada

Nieuws

Droom jij ervan om met paarden te werken in het buitenland? Marrit de Vries is vijf maanden naar Canada geweest om daar Friese paarden keuringsklaar te maken. “Als ik buiten reed kon ik vanaf mijn paard kilometers ver over de prairie kijken, dat gaf een prachtig gevoel.”Canada


Toen Marrit in april 2015 gevraagd werd om voor vijf maanden in Canada te werken, werkte zij al op een stal van Friese paarden. “Ik reed daar de jonge paarden zodat zij klaar waren om verkocht te worden. Via via werd bekend dat de Bonnie View Farm, een stal van Friese paarden in Canada, nog een ruiter zocht.” De eigenaar van deze stal kwam af en toe in Nederland voor de hengstenkeuringen. Tijdens één van deze bezoeken maakten hij en Marrit kennis met elkaar. “Het klikte en ik besloot te gaan. Vijf mei zat ik in het vliegtuig naar Canada.”

Veulens


De vlucht en alles erom was vrij gemakkelijk geregeld en Marrit kon aan de slag. “Hoewel er geen grote verschillen zijn, zagen mijn werkdagen er op deze stal wel een beetje anders uit dan in Nederland.” De werkdruk was met twaalf paarden niet extreem hoog en Marrit werkte veel met de veulens. “De veulens moesten ontzettend mak worden. Ik was veel met ze in de weer: ik zorgde ervoor dat ze het gewend zijn om overal aangeraakt te worden, dat ze naar je toe komen in het land, braaf mee lopen aan het halster en hun voetjes optillen.” Daarnaast beleerde Marrit nog een jong paard, maakte Marrit twee merries keuringsklaar en reed ze zo nu en dan buiten met de paarden. “Soms ging ik buiten rijden met een van de Friezen. Als we dan boven op de heuvel stonden, kon ik kilometers ver kijken. Er was geen boom te bekennen en daardoor had ik een heel mooi uitzicht over het landschap.”

Friese paarden


Marrit rijdt niet alleen al vanaf haar derde paard, maar heeft ook altijd al met Friese paarden gewerkt. “Bij mij in de buurt staan veel Friese paarden en vanaf mijn zesde heb ik eigen verzorgpaarden gehad. Mijn eigen paard heb ik tot in de Z1-dressuur gereden en ik heb ook nog twee andere paarden op wedstrijden uitgebracht.” Dat Marrit nu haar ervaring in Canada kon gebruiken, kwam erg mooi uit. “Eigenlijk wilde ik altijd nog een keer naar het buitenland om daar te werken op een grote stal. Daarnaast was ik ook benieuwd naar het land zelf.”

Doel


“Ik heb veel van mijn tijd in Canada geleerd. Vooral door gewoon te doen. Mijn Engels is bijvoorbeeld een stuk beter en ik durf veel meer omdat ik gezien heb dat de Canadezen heel behulpzaam zijn. Ik heb ook geleerd hoe ik het trainen van de paarden anders aan zou pakken. Op de stal in Canada waren ze gewend de jonge paarden al snel met alles erop en eraan te rijden. Ik reed ze liever actief en lang en laag.” In het begin kreeg Marrit af en toe wat kritiek op haar rijden, maar zij heeft de stal ook over haar manier geleerd. “Mijn instructeur was het met me eens en heeft ’t de staleigenaren uitgelegd. Ze kwamen kijken hoe ik reed en zagen dat dit ook goed werkte.” Marrit werkt op dit moment op een springstal in België waar zij verantwoordelijk is voor de dressuurtraining van de wedstrijdpaarden. In de toekomst zou ze graag weer willen werken op een dressuurstal. “In ieder geval werk ik graag naar een doel toe met de paarden. Dat motiveert me enorm.”

Leef jij ook je paardendroom in het buitenland? Of kijk je terug op een bijzondere tijd? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw verhaal in deze wekelijkse rubriek! ‘Mijn paardendroom in…’ komt iedere dinsdag online.

337A6997
337A7030
11828815_593660047442481_6964503816294703492_n
12006171_609982452476907_118648329713213562_n
IMG_2186