120501245_ABFweb
120501245_ABFweb

Rechtrichten tijdens het springen

Nieuws

Afsnijden, scheefheid boven de sprong, iets te dicht langs de staander: we kennen het bijna allemaal. Je paard netjes recht rijden is zo makkelijk nog niet, laat staan tijdens het springen! Horse & Hound vroeg Harry Meade, zilveren eventing-medaillist op de Wereldruiterspelen, om zijn top tips voor het verbeteren van het rechtrichten van je paard tijdens het springen.


“Rechtheid is fundamenteel bij het springen. We proberen altijd om het paard zo doelmatig mogelijk te maken. Je wilt dat het paard met een goede techniek en met zoveel mogelijk energie door het spronggewricht en over de rug springt”, vertelt Harry Meade.


1. Rijd rechte lijnen en haakse bochten in je training


“Het is heel belangrijk dat je het rechtrichten van je paard onder controle hebt tijdens de training. Wij gebruiken rechte lijnen en haakse bochten om zo discipline vanuit het ruiteroogpunt aan te moedigen. Ook zorgt het voor bewustzijn van waar en hoe het paard zich precies onder je bevindt.”

2. Wees precies


“Een goede tip is om balken te kiezen met een smalle, geverfde streep in het midden. Focus op dat punt en zorg dat je recht over dat punt springt. Het is niet goed genoeg om enkel tussen twee vlaggen of twee staanders te springen, je moet je bij iedere sprong op een exact punt focussen.”

3. Help jezelf een handje


“Ik gebruik graag staanders of pionnen om zeker te zijn dat ik een bocht van 90 graden maak. Vlak voor de bocht en na de bocht zet ik een staander, pion of leg ik een balk. Zo zorg je ervoor dat je niet stiekem kan afsnijden. Het vergt best wat coördinatie om de paarden feilloos zo strak de bocht om te rijden.”

Bron: Horse & Hound