140310154_ABFweb
140310154_ABFweb

Hoe weet je of je veulen eraan komt?

Nieuws

Je merrie staat op het punt om een veulen te krijgen. Spannend! Want hoe natuurlijk een geboorte ook is, het is niet vanzelfsprekend dat alles goed gaat. Problemen bij de bevalling vormen de grootste doodsoorzaak bij veulens. Daarom is het van belang dat je op tijd in de gaten hebt dat je merrie gaat bevallen, zodat er bij problemen ingegrepen kan worden. Rianne Mulder van Paardenpension en kraamkliniek ’t Arve in Ruurlo vertelt welke geboortemeldingssystemen zij gebruikt.


Rianne zweert bij het gebruik van zowel een geboortesingel als een camera. “Wij hebben twee Birth Alarm singels. De ene is vijftien jaar oud en werkt met een ontvangstkastje. De ander is nieuwer en werkt zowel op het kastje als op de mobiele telefoon.” Naast de singels hangt er ook al tien jaar een camera in de paardenstal. Eerst was dat een analoge, die met een kabel aan de monitor binnen was verbonden. “Dat werkte wel, maar die snoertjes over het erf waren niet echt prettig. Sinds vorig jaar hebben we een nieuwe. Het is een bol die in de nok van de stal hangt en kan draaien. We kunnen zo vier boxen bekijken: twee aan elke kant van het gangpad.” Deze camera is draadloos en geeft het signaal door via wifi. “Ik bekijk de beelden op de iPad, maar het kan ook op de smartphone. Mensen die hun merrie hier hebben gestald, kunnen eventueel zelf de app downloaden en meekijken tijdens de bevalling.”

Hoe gaat Rianne te werk als er een veulen aan zit te komen? “Gemiddeld gaat de singel een week voor de uitgerekende datum van de merrie om. Als deze een melding geeft, kijk ik eerst op de camera of er echt wat aan de hand is. Dat is ideaal, want dan hoef je de merrie niet te storen als het vals alarm is. Het is belangrijk om niet te snel in te grijpen. Als je naar de stal gaat en het licht aandoet, worden merries daar vaak onrustig van. Ik heb meegemaakt dat ze de geboorte dan zelfs tegenhouden. Vooral merries die hun eerste veulen krijgen of alleen hier staan om te bevallen.”

Wat is het goede moment om naar de merrie toe te gaan? “Vaak ga ik pas als ik de beentjes zie komen. Lijkt het of er wat mis is, dan ga ik natuurlijk eerder. Gelukkig gaat het in de meeste gevallen gewoon goed.” Na de geboorte haalt ze de singel meteen van de merrie af. De camera komt ook goed van pas bij het in de gaten houden of de nageboorte er goed uitkomt en of het veulen opstaat en gaat drinken. “En als er dan een gezond veulentje bij de merrie in de stal staat, is dat telkens weer een prachtig moment. Daar doe je het voor.”

Een overzicht van de meest gangbare geboortemeldingssystemen en hun voor- en nadelen vind je in Bit 225. Deze editie ligt nu in de winkel en is ook online te bestellen.