Bereden politie
Bereden politie

Zorgen over inzet politiepaarden bij rellen

Nieuws

De Partij van de Dieren uit zijn bezorgdheid over de inzet van paarden bij rellen, zoals afgelopen weekend in Enschede. Daar raakten drie politiepaarden gewond nadat ze met staven en kettingen werden geslagen, schrijft Tubantia. Ze vinden dat het welzijn van werkdieren voorop moet staan.


Vorige week zondag braken na afloop van de wedstrijd FC Twente - AZ rellen uit. Drie politiepaarden werden geslagen en hielden letsel aan de rug over. “Wij vinden dat het dierenwelzijn van werkdieren, zoals bewakingshonden of politiepaarden, voorop moet staan”, zegt woordvoerder Thomas Sciarone.

Vluchtdieren


“Bij rellen krijgen paarden te maken met beangstigende scènes en zijn ze vaak doelwit van het publiek. Het komt voor dat de paarden gewond raken of worden aangevallen. Paarden zijn vluchtdieren en dat maakt hen snel angstig. Om ze enigszins te beschermen tegen het geweld krijgen ze plastic oog-, neus- en beenschermers. Maar dit is in veel gevallen onvoldoende.”

Oproerbeheersing


“Behalve de paarden kunnen demonstranten ernstig verwond worden door de paarden”, aldus Sciarone. “Het is belangrijk dat de politie zich inzet om andere methoden te gebruiken en te ontwikkelen voor oproerbeheersing.”

‘Wat bezielt iemand?’


De paarden werden ingezet om de rebellerende meute in bedwang te houden. “Het is een uitzondering en helaas een heel slechte uitzondering”, vertelt Dennis Janus van de landelijke politie-eenheid. “Je snapt niet dat mensen dat een paard aandoen. Het zegt ook iets over de vermoedelijke daders. Wat bezielt iemand om met staven en kettingen op dieren te slaan?”

Inzetbaar


Het voorval had ernstig af kunnen lopen, maar gelukkig viel het mee. Janus: “De verwondingen waren vrij oppervlakkig. Een paard is met de gesp van een riem op zijn hoofd geslagen, een ander dier is met die riem op zijn rug geslagen. Ze konden goed worden behandeld en zijn alweer inzetbaar.”

Verstapt


Het derde paard is er ernstiger aan toe. Op beelden van de rellen is te zien hoe caféstoelen en fietsen naar de paarden worden gegooid. “Dat is bedoeld om het de paarden moeilijker te maken om te lopen. Een paard verstapte zich er in en is wat kreupel. Hij komt er wel weer snel bovenop”, zegt Janus.

‘Zo zijn ze’


Het roept de vraag op of paarden nog wel bij rellen moeten worden ingezet nu ze fysiek gevaar kunnen lopen. “Je kunt ook vragen of we nog wel agenten moeten inzetten als die worden belaagd”, aldus Janus. “Oké, paarden doen het niet uit vrije wil, maar we trainen ze heel goed. De gewonde paarden zijn er wel van geschrokken, maar als ze weer in een groepje aan het werk gaan, doen ze gewoon weer mee. Zo zijn ze.”

Bron: Tubantia