prinsjesdag
prinsjesdag

Politiepaarden oefenen voor Prinsjesdag

Nieuws

Aanstaande dinsdag is het zover: Prinsjesdag. De Gouden Koets zal door de binnenstad van Den Haag trekken, begeleid door ruim tachtig politiepaarden. Deze paarden worden niet getraind op het strand, maar gewoon bij de politiemanege in Nunspeet.



Strand


Je hebt het vast wel eens gezien: spectaculaire beelden van politiepaarden die tussen rookbommen door over het strand galopperen. Allemaal sensatie, vertelt Jeroen Stephan, die aanstaande dinsdag commandant is van het bereden ere-escorte. Het is een soort traditie van Defensie om paarden te laten wennen aan knallen en rook op het Scheveningse strand, zegt Stephan. Hierbij worden paarden gebruikt van particuliere maneges, die minder zijn gewend aan de harde geluiden dan ‘echte’ politiepaarden.

Schriktraining


Voor de politiepaarden die met de stoet meelopen op de derde dinsdag van september hoort deze schriktraining bij het normale werk. Toch moet er nog wel extra geoefend worden voor het ceremonieel. Alle ruiters zullen gekleed zijn in een traditioneel kostuum, waarbij ook een sabel wordt gedragen. Als die sabel uit de schede wordt getrokken, maakt dat een apart geluid waarvan de paarden kunnen schrikken. Verder moeten de paarden wennen aan de harde muziek tijdens de tocht. "Als er ineens veertig tot vijftig man ‘kaboem’ beginnen te spelen. Daar moeten de paarden wel kalm onder blijven", aldus Stephan.

Ceremonieel


Hoewel er tachtig politiepaarden en -ruiters in de stoet meelopen, zullen zij niet ingrijpen als er iets mis gaat. Dat werk is voor de reguliere agenten die het evenement beveiligen, de politiepaarden hebben een puur ceremoniële functie. Stephan: "Als de bommen ontploffen, lopen wij gewoon door. The show must go on, zoals de Engelsen het zeggen."



Bron: De Stentor