Collage
Collage

Plog: Een dagje op De Paardenkamp

Nieuws

Dierverzorger Lammert Verbeek is 29 jaar oud en werkt sinds twee jaar bij Stichting De Paardenkamp in Soest, het nationale bejaardentehuis voor oude paarden en pony’s. In deze fotoblog laat hij zien hoe zijn werkdagen eruitzien.


[row][six][/six][six][/six][/row]

“Mijn werkdag begint om 8 uur met het vaste ochtendritueel: checken of de paarden goed door de nacht zijn gekomen en even de slaap uit de ogen wrijven.”


“Een van de paarden heeft een blessure opgelopen en daarom wordt zij behandeld in onze dierenartsruimte, waar wij als het nodig is de dierenarts assisteren.”


[hr][row][six][/six][six][/six][/row]

“De Paardenkamp is elke dag vanaf 10 uur geopend voor bezoekers. De toegang is gratis en we krijgen dan ook veel aanloop. Vandaag mag ik een schoolklas alles over mijn werk vertellen. Zaza vindt volgens mij die belangstelling wel leuk.”


“Onze bewoners zijn niet alleen paarden. We hebben ook konijnen, geiten en kippen. Dit kleintje vindt al die aandacht maar niks.”


[hr][row][six][/six][six][/six][/row]

“Ik vind het heel leuk om de donateurs en bezoekers op de Open Dag van De Paardenkamp welkom te heten en op het erf aanwezig te zijn om allerlei vragen te beantwoorden. Alle extra hulp is welkom op deze dag. Mijn vriendin Elise helpt met het uitdelen van de koffie met gevulde koek aan de bezoekers.”


[hr][row][six][/six][six][/six][/row]

“Onze beheerder IJsbrand brengt Amos, een van de nieuwe bewoners, naar de wei. Tijdens de open dag worden de nieuwe paarden officieel aan de bezoekers voorgesteld. Meestal wordt dat door de oud-eigenaar gedaan. Nu mocht ik Nero door de ring leiden.”


[hr][row][six][/six][six][/six][/row]

“Elise, die de opleiding bedrijfsleider instructeur paardensport in Deurne heeft gevolgd, en ik kennen elkaar nu al elf jaar. Ik ben opgegroeid met paarden en heb zelf ook wel paard gereden. Nu is het alleen Elise nog die rijdt op haar eigen paard Finesse (Grand Finesse van Hagenouw).”


“De paarden met een goed gebit eten bij elkaar per jaar zo’n 200 balen kuilgras. Degenen die een slecht gebit hebben krijgen gehakseld gras.”


[hr][row][six][/six][six][/six][/row]

“De mest blijft in de potstallen van onze groepshuisvesting liggen en wekelijks wordt er een nieuwe laag stro bovenop gestrooid.”


[hr][row][six][/six][six][/six][/row]

“Ferry (38), een van de twee oudste bewoners van De Paardenkamp, kreeg een onverwacht bezoekje van zijn oude eigenaar. En de medewerkers werden verrast met echte Limburgse vlaai.”


“Omdat er in de wintermaanden niet voldoende vers gras is, worden de paarden bijgevoerd in de paddock.”


[hr][row][six][/six][six][/six][/row]

“Match heeft geen tanden meer en nog maar een paar kiezen. Daarom eet hij alleen maar slobber. Wij kijken altijd heel goed naar wat een paard nog wel en niet kan eten, zodat ze in goede conditie blijven.”


“Vier oudjes op weg naar de wei. Collega’s Piet en Wim werken al heel lang bij De Paardenkamp. Zij zorgen er hier voor dat de paarden veilig vanuit de stallen op weg kunnen naar de wei.”


[hr][row][six][/six][six][/six][/row]

“’s Ochtends naar de wei en aan het eind van de dag komen de paarden die niet meer voldoende gras eten, weer terug naar stal en krijgen ze de extra voedingsstoffen die ze nodig hebben. Dit verschilt natuurlijk per paard. “


[hr][row][six][/six][six][/six][/row]

“Ik vond het leuk om mijn werk voor jullie op De Paardenkamp in beeld te brengen. Een prachtige plek voor bejaarde paarden om hun oude dag door te brengen.”

Lammert 01
Lammert 02
Lammert 03
Lammert 04
Versie 2
Lammert 05b
Lammert 06a
Lammert 06b
Lammert 07
Lammert 08
Lammert 09a
Lammert 09b
Lammert 10
Lammert 11
Lammert 12
Lammert 13
Lammert 14a
Lammert 14b
Lammert 15a
Lammert 15b