kpw1-machteld-bas-en-ijsbrand-paardenkamp-fotograaf-nikki-de-kerf
kpw1-machteld-bas-en-ijsbrand-paardenkamp-fotograaf-nikki-de-kerf

De Paardenkamp ontvangt Keurmerk Paard en Welzijn

Nieuws

Op zaterdag 17 december ontving Stichting De Paardenkamp, het nationaal rusthuis voor oude paarden en pony’s in Soest, het Keurmerk Paard en Welzijn (KPW). KPW-directeur Bastiaan de Recht reisde af naar zijn geboortedorp Soest om het felbegeerde keurmerk en bijbehorende schildje te overhandigen aan IJsbrand Muller, beheerder van het rusthuis.


Paardenbedrijven die aan de welzijnsnorm van het Keurmerk Paard en Welzijn voldoen, komen in aanmerking voor het certificaat. Gepco van Bokhorst, bestuurslid van De Paardenkamp en dierenarts is blij met het zeer positieve rapport van het KPW: “Het bevestigt dat onze jarenlange focus op paardenwelzijn haar vruchten afwerpt. Voor onze verzorgers is het een absolute pluim op hun dagelijkse werk om de 120 paarden van de stichting een goede oude dag te bezorgen.” De Paardenkamp heeft inmiddels aan zeshonderd paarden een fijne oude dag geboden. “Kwaliteit van leven staat bovenaan”, vertelt beheerder IJsbrand Muller.  “Ons gehele bedrijfsproces draait om welzijn van het oudere paard”.

Keurmerk Paard en Welzijn


“Een wereld van verschil met wat je vaak in praktijk tegenkomt qua Body Condition Score bij oudere paarden. Je ziet dat focus op welzijn werkt” vult paardengedragsspecialist Machteld van Dierendonck van het KPW aan. “Dat een uitstekend welzijnsniveau en hoge kosten niet hand in hand hoeven gaan, bewijst een non-profit organisatie als De Paardenkamp die volledig bestaat van giften en gaven” aldus Bastiaan de Recht. “Het effect van dit welzijnsniveau uit zich in een opvallend goede fysieke gesteldheid van deze oudere paarden. De Paardenkamp is daarmee een voorbeeld voor de hippische sector qua management en welzijn”, aldus de KPW-directeur.

Voorlichting en educatie


De stichting kan natuurlijk niet alle c.a. 40.000 oudere paarden in Nederland opvangen, maar wil met het geven van voorlichting en het delen van kennis paardeneigenaren helpen bij de verzorging van hun ouder wordende paard. Het keurmerk met de daarbij behorende welzijnsmonitor en de door het KPW uitgedragen ‘10 geboden van het paard’, onderschrijft het rusthuis dan ook van harte. “Het is mooi dat we met onze kennis en ervaring een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van paardenwelzijn in Nederland. Een hulpmiddel als de 10 geboden en het keurmerk kunnen blijvend bijdragen aan verhoging van paardenwelzijn in Nederland” aldus Van Bokhorst.

Bron: Persbericht
10-geboden-paard