dressuur schouderbinnenwaarts
dressuur schouderbinnenwaarts

De vier leerfases van de ruiter

Nieuws

Eindelijk heb je die ene oefening waar je al maanden op oefent onder de knie. Je voelt je lichtelijk euforisch dat het je is gelukt, maar al snel bedenk je dat er nog een andere oefening is die je ook graag wil kunnen. Wij ruiters zijn eigenlijk altijd aan het leren. Leren we geen nieuwe dingen, dan leren we dingen opnieuw. Horse Listening zette vier fases van ons leerproces op een rijtje.



Fase 1: coördinatie en hulpen


In deze fase leer je de basis. Je ontdekt welke hulpen je nodig hebt om je paard bepaalde dingen te laten doen en je leert wanneer je ze precies moet inzetten. Dat kan zijn omdat je net begint met paardrijden, maar het geldt net zo goed voor het aanleren van een nieuwe oefening.
Vaak voelt het in deze fase alsof je veel te veel doet. Een beetje meer been, iets strenger met je hand, goed op je billen blijven zitten... Je hebt veel factoren die ervoor zorgen dat een oefening wel of niet lukt. Je moet je goed concentreren om te zorgen dat je de goede balans tussen al die factoren vindt.
In het midden van deze fase begin je het gevoel te krijgen dat je het onder de knie krijgt. Je hebt het gevoel dat je nu wel de juiste hulpen geeft, alleen je paard doet nog niet helemaal wat jij van hem vraagt.

Fase 2: Het lukt, eindelijk


Na tal van weken of misschien zelfs maanden van proberen, frustratie, nog een keer proberen, het niet willen lukken en vooral niet opgeven, is daar ineens het moment waarop het lukt. Het lukt! Je paard doet precies wat je van hem vraagt en het voelt alsof je er bijna niks voor hoeft te doen.
Als je in deze fase aankomt, weet je dat het je eindelijk is gelukt om al die verschillende hulpen zo in te zetten dat je paard snapt wat je van hem wil.

Fase 3: perfectioneren


Je kunt de oefening gaan perfectioneren als het je lukt om hem eerst een paar keer uit te voeren. Als het je in fase 2 één keer lukt en daarna niet meer, dan moet je eerst nog even verder oefenen.
Tijdens fase 3 zorg je ervoor dat je weet wat je moet doen, hoe je het moet doen, wanneer je het moet doen en je zorgt ervoor dat je het ook meerdere keren kan doen. Oefen bij voorkeur ook met andere paarden.

Fase 4: The next level


Er komt een moment waarop je zelf ontdekt – of je instructeur zegt het je – dat er nog veel meer te leren is dan die ene oefening die je net helemaal geperfectioneerd hebt. Je hebt eindelijk die galopwissel onder de knie, maar nu wil je ook wel weten hoe je een pirouette moet rijden. En op die manier ga je weer helemaal terug naar fase 1. Je begint opnieuw met het leren van de hulpen, het lukt, je perfectioneert, maar ook dan ontdek je weer iets nieuws om te leren en zo blijft het cirkeltje eindeloos rondgaan.

Bron: Horse Listening