141215177_ABFweb
141215177_ABFweb

De drie leerfases van de ruiter

Nieuws

Bezig om wat nieuws te leren met je paard? Hier zijn de drie fases die je als ruiter doorloopt om iets onder de knie te krijgen.



1. De denkfase


Als je voor het eerst iets nieuws gaat proberen, is het voornaamste doel dat je begrijpt hoe je de nieuwe oefening moet uitvoeren. Je instructeur zal uitleggen en misschien zelfs voordoen hoe je het moet doen. Hij of zij zal waarschijnlijk ook stap voor stap uitleggen waar je aan moet denken, zodat je voor jezelf een stappenplan kunt maken in je hoofd. De instructies om je paard naar links te laten wenden kunnen bijvoorbeeld zijn: ‘houd je rechterteugel tegen de hals en open je linkerteugel door je hand van de hals te houden, alsof je hem de weg naar links wil wijzen. Vul wat aan met je rechterbeen, zodat je paard naar links beweegt.’ Op deze manier kun je jezelf stap voor stap door de oefening ‘praten’. Houd het simpel is het devies als je wat nieuws leert. Het werkt het beste om rustig en bewust informatie in je op te nemen.

2. De ‘op gevoel’ fase


Deze fase houdt grotendeels in dat je het nieuw geleerde oefent en perfectioneert en alles weglaat wat je niet nodig hebt. Als je oefent, zul je erachter komen dat je je minder bewust bent van de manier waarop je je nieuwe oefening uitvoert. Ofwel je denkt minder, maar doet het meer op je gevoel. Tegen het eind van deze fase zul je merken dat je ook op andere aspecten kunt gaan letten als je deze oefening doet. Dat betekent dat je eraan toe bent om twee dingen tegelijk te doen. De volgende fase houdt dan ook in dat je je focust op hoe de oefening aanvoelt.

3. De ‘flow’ fase


Deze fase heeft te maken met maximale bekwaamheid in je oefening. Je zou nu in staat moeten zijn de oefening ‘automatisch’ te kunnen uitvoeren, of zonder er bewust over na te denken. Het is zelfs zo dat wanneer je er bewust op gaat letten, je oefening verstoord wordt. Je oefening lijkt ingeprogrammeerd te zijn en je zit in een bepaalde ‘flow’ als je deze uitvoert. Wel kun je op andere dingen letten. Je hebt de oefening onder de knie, maar pas op dat je niet te veel nadenkt over wat je doet. Anders kun je verstrikt raken in je analyses, ofwel, zoals de Britten dat mooi zeggen: paralysis by analysis.

Bron: Horsenetwork