020711246_ABFweb
020711246_ABFweb

De drie fasen van het leren

Nieuws

Of we nu een nieuwe taal leren, een nieuwe taak krijgen op ons werk of aan een nieuwe dressuuroefening beginnen: tijdens het leren gaan we allemaal door drie verschillende maar herkenbare fasen heen.



De fase van het denken


Wanneer je voor het eerst werkt aan het aanleren van een nieuwe vaardigheid, focus je je op het begrijpen van de oefening. Je moet weten hoe je precies de oefening moet uitvoeren. Je instructeur zal het je uitleggen of misschien zelfs wel voordoen. In deze fase kan je instructeur je ook door de oefening heen helpen door iedere subfase te benoemen.

Bijvoorbeeld: je wilt je paard naar links sturen, dan kunnen de aanwijzingen zijn als volgt zijn: “houd je rechterteugel op zijn plek en beweeg je linkerteugel van de hals om je paard naar links te laten kijken. Geef een hulp met je rechterbeen om hem naar links te laten bewegen.”

Op deze manier krijg je een setje stap-voor-stapaanwijzingen die je kunt gebruiken om door de oefening heen te werken. Deze aanwijzingen lijken erg simplistisch, maar kunnen precies genoeg zijn om je door de oefening te loodsen.

In de eerste fasen van het leren is het belangrijk om de dingen simpel te houden. Alle informatie is nieuw en moet je rustig en aandachtig tot je kunnen nemen.

De fase van het voelen


Deze fase gaat voornamelijk over oefenen, oefenen en oefenen. Perfectioneren, je hulpen minimaliseren en verfijnen. Hoe meer je oefent, hoe minder bewust je de nieuwe oefening uitvoert. Dat betekent dat je minder denkt en meer op het level van ‘gevoel’ werkt.

Tegen het einde van deze fase heb je de oefening genoeg onder de knie om ook andere onderdelen van het paardrijden erbij te halen. Dat betekent dat je twee dingen tegelijk kan gaan doen.

In deze fase concentreer je je op het voelen van de vaardigheid.

De fase van het doen


Deze fase wordt getypeerd door het hoge niveau van je geoefendheid. Je kunt de oefening nu uitvoeren zonder erover na te denken: automatisch dus.

Het is zelfs zo dat in deze fase nadenken over je bewegingen of hulpen je resultaat zal verstoren. Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je in een bepaalde situatie teveel nadenkt en het daardoor ineens niet meer lukt. In deze fase is de vaardigheid volledig ‘geprogrammeerd’ en kun je je aandacht verleggen naar andere onderdelen van het rijden.

Wanneer je deze fase bereikt hebt, pas dan op dat je niet teveel meer nadenkt over wat je precies doet. Dit kan namelijk averechts werken.

Bron: Horsenetwork